Izjave, vtisi, pri─Źevanja > Vtisi udele┼żencev

0330_photo_RozleBregar_resize

┼Żivljenje je kot ┼żongliranje, ima┼í padce in vzpone. Z mo─Źno predanostjo sem iz navadnega Gorenca postal vsestranski Slovenec. Potrebno je sledit zastavljenim ciljem. Trma, garanje, veselje, to je klju─Ź do uspeha. Velik del─Źek tega je v meni prispeval tudi MEPI, mi odprl vrata v svet, svet, ki ne pozna meja.

Ro┼żle Bregar, prejemnik zlatega priznanja MEPI, in┼ítruktor, fotograf

Mepi so prijatelji in akcija. Je stvar s katero odra┼í─Źa┼í v zrelo, odgovorno osebo, pomaga ti na poti do lep┼íe prihodnosti.

Andra┼ż Orehar
Irena Dokl_resize

MEPI mi predstavlja na─Źin ┼żivljenja; program me je usmeril in mi podal prilo┼żnosti, da odkrivam ─Źim ve─Ź svojih talentov ter sledim svojim ciljem, ki so mi najbolj privla─Źni.

Preko MEPI sem spoznala veliko razli─Źnih ljudi,┬á razvijala svojo osebnost ter┬á pridobila┬á raznolike ve┼í─Źine, kot npr. sodelovanje v skupini, upo┼ítevajo─Ź strpnost in razumevanje do druga─Źe misle─Źih, da prevlada ekipni duh. Hkrati pa me je vzpodbudil, da me ni strah postavljati si svojih ciljev,┬á jim pogumno slediti in jih dosegati.

Veliko oseb, ki sem jih spoznala v okviru mojega MEPI-ja (mentorji, in┼ítruktorji, udele┼żenci itd.) mi pomaga in me vzpodbuja na ┼żivljenjski poti┬á in to ┼íe danes, dolgo po tem, ko sem uradno zaklju─Źila z udele┼żbo v programu kot udele┼żenka.

Irena Dokl, prejemnica zlatega priznanja MEPI, absolventka
amadej kozjak 2_resize

Ko sem prvi─Ź sli┼íal za program MEPI, sem bil ┼íe v osnovni ┼íoli, a takoj sem vedel, da je to nekaj, kar moram preizkusiti. Najbolj so me privla─Źile odprave. S 14 leti sem se vklju─Źil v program. Ni mi bilo te┼żko izbrati aktivnosti na podro─Źju ve┼í─Źin, prostovoljstva in ┼íporta, saj sem se ┼że takrat ukvarjal z razli─Źnimi ob┼íolskimi dejavnostmi in sem imel veliko hobijev.┬á Za ve┼í─Źino sem izbral igranje na diatoni─Źno harmoniko, kot prostovoljno delo sem skrbel za ─Źisto─Źo lokalnega okoli┼ía, za podro─Źje ┼íporta pa sem treniral judo. Seveda sem si izbral aktivnosti, ki me zanimajo.

Kot sem ┼że omenil so me najbolj zanimale odprave. ┼Że misel, da bi se z vrstniki odpravil na avanturisti─Źne pohode v naravo, je zvenela mamljivo. Uspe┼íno izvesti ekspedicijo, pa ni tako lahko, kot se morda sli┼íi. Za dosego ciljev si odvisen od sebe in ekipe. Odprave preizkusijo posameznikove fizi─Źne in psihi─Źne sposobnosti. Ob razli─Źnih nalogah pridobi┼í mnogo izku┼íenj. Avanture so v─Źasih zelo naporne, vendar je vsaka zase tudi zabavna dogodiv┼í─Źina.

Sedaj me do tega, da postanem ┬╗Gold award holder┬ź, lo─Źi le ┼íe glavna odprava na Irskem, ki se je zelo veselim.

Program MEPI bi predlagal vsem mladim, saj daje odli─Źne prilo┼żnosti, da se ima┼í dobro, medtem ko se u─Źi┼í novih, uporabnih dejavnosti. Postane┼í tudi bolj pozoren na dru┼żbo in nara [...]

Amadej Kozjak, udele┼żenec na zlati stopnji, dijak
Spela Osolin_resize

Z Mepi-jem sem spoznala veliko ve─Ź kot sem na za─Źetku pri─Źakovala. Ne le, da sem pridobila veliko izku┼íenj iz razli─Źnih podro─Źij, ampak┬á sem skozi mepi tudi “duhovno zrasla”. Nikoli, kot sedaj me ni zanimalo timsko delo in odkrivanje novih dogodiv┼í─Źin, prav tako se tudi tako ne bi odlo─Źala za prostovoljno delo. Sedaj pa ne mine dan, ko ne bi pomislila komu vse bi lahko┬ápomagala in se tudi po─Źutim kot, da sem del ne─Źesa velikega.

┼ápela Osolin, udele┼żenka na srebrni stopnji, dijakinja

Priznam, da sem se na MEPI prijavil predvsem zaradi odprav, saj se nekaj dni ┬╗backpakinga┬ź in fajn dru┼żbe sli┼íi super. Poleg tega pa je program dober tudi za osebni socialni kapital in izku┼ínje. MEPI ti omogo─Źa, da se v ┼żivljenju bolj znajde┼í, da zna┼í sodelovati z ljudmi, ohranjati kondicijo, nau─Źi┼í se prostovoljstva in tega, da v ┼żivljenju za delo ne dobi┼í vedno le ‘ke┼ía’. Mi smo se za prostovoljstvo za en dan odpravili v rehabilitacijski center So─Źa in tamkaj┼ínje paciente motivirali in zabavali. Super je, da nekdo, ki pravi, da ┼że trideset let ni risal in da ve─Ź ne zna, to znova poskusi in vidi, da zmore. Priporo─Źam.

Jaka Kregar, prejemnik zlatega priznanja, študent
Jera--Orazem

MEPI zdru┼żuje prijetno s koristnim. Hobiji z dolo─Źenimi cilji so dobili ve─Źji smisel, s prostovoljstvom sta pri┼íla zadovoljstvo in so─Źutje. In vse to povezujeta zabava in dru┼żenje. Pri programu se koristi ka┼żejo z osebno rastjo. Postane┼íodgovornej┼íi, razvija┼í ─Źut za so─Źloveka, vrednota ti postane aktivno in zdravo ┼żivljenje. V obdobju mladostni┼íkega iskanja ti lahko MEPI pomaga najti samega sebe. Odprave so obi─Źajno tiste, ki predstavljajo najve─Źje veselje, dose┼żene cilje in napredovanje na naslednjo stopnjo programa. Zlata odprave predstavlja vrhunec in s tem morda najte┼żjo preizku┼ínjo. 8-dnevna vi┼íinska odprava v najvi┼íjem gorovju sveta mi je dala ob─Źutek, da ni ni─Ź nemogo─Źe, ─Źe le vztraja┼í. Samo potovanje pa mi je pokazalo veliko razlik med razvitim svetom in dr┼żavami v razvoju, ki jih mora po mojem do┼żiveti vsak. Opomnijo te na preprostost, skromnost in nesebi─Źno pomo─Ź. Svojo zlato┬áodpravo tako ┼ítejem med svoje pomembnej┼íe ┼żivljenjske dose┼żke.

Jera Ora┼żem, prejemnica zlatega priznanja, dijakinja
Katja Jezersek_resize

MEPI-ja sem se lotila, ker je obljubljal nekaj novega. Saj smo ┼że prej poznali tabornike, ukvarjali smo se z razli─Źnimi ┼íporti in hodili v glasbeno ┼íolo, a MEPI je vse te dejavnosti povezal. Da si program opravil, si moral razvijati svoje sposobnosti na ┼ítirih razli─Źnih podro─Źjih – podro─Źju ┼íporta, ve┼í─Źin, prostovoljstva in odprav. V dana┼ínjem ─Źasu, ko je prisotna vedno ve─Źja diferenciacija in specializacija, ko je v navadi, da ─Źlovek detaljno poglablja svoja znanja le o nekem ozkem podro─Źju, ponavadi zanemari ostalo. MEPI pa je s svojo ┼íirino in vsestranskostjo, h kateri usmerja, druga─Źen.V ┼ítirih letih, kolikor je trajalo, da sem dokon─Źala program, sem si pridobila ogromno ─Źisto razli─Źnih izku┼íenj in znanj, prijateljstev in spominov. Razlogov, da ostajam v MEPI-ju tudi po zlatu je tako ve─Ź kot dovolj. In najpomembnej┼íi: Tekom programa sem jasno spoznala, da je z voljo in trudom mogo─Źe dose─Źi mnogo ve─Ź, kot si drznemo predstavljati. Le upati si moramo!

Katja Jezeršek, prejemnica zlatega priznanja MEPI , absolventka