Izjave, vtisi, pričevanja > Vtisi udeležencev > Amadej Kozjak

amadej kozjak 2_resize

Ko sem prvič slišal za program MEPI, sem bil še v osnovni šoli, a takoj sem vedel, da je to nekaj, kar moram preizkusiti. Najbolj so me privlačile odprave. S 14 leti sem se vključil v program. Ni mi bilo težko izbrati aktivnosti na področju veščin, prostovoljstva in športa, saj sem se že takrat ukvarjal z različnimi obšolskimi dejavnostmi in sem imel veliko hobijev.  Za veščino sem izbral igranje na diatonično harmoniko, kot prostovoljno delo sem skrbel za čistočo lokalnega okoliša, za področje športa pa sem treniral judo. Seveda sem si izbral aktivnosti, ki me zanimajo.

Kot sem že omenil so me najbolj zanimale odprave. Že misel, da bi se z vrstniki odpravil na avanturistične pohode v naravo, je zvenela mamljivo. Uspešno izvesti ekspedicijo, pa ni tako lahko, kot se morda sliši. Za dosego ciljev si odvisen od sebe in ekipe. Odprave preizkusijo posameznikove fizične in psihične sposobnosti. Ob različnih nalogah pridobiš mnogo izkušenj. Avanture so včasih zelo naporne, vendar je vsaka zase tudi zabavna dogodivščina.

Sedaj me do tega, da postanem »Gold award holder«, loči le še glavna odprava na Irskem, ki se je zelo veselim.

Program MEPI bi predlagal vsem mladim, saj daje odlične priložnosti, da se imaš dobro, medtem ko se učiš novih, uporabnih dejavnosti. Postaneš tudi bolj pozoren na družbo in naravo, ki nas obdaja. Na koncu, ko opraviš vse stopnje, pa prejmeš še certifikat, ki potrjuje tvoj trud in dosežke. Zaradi vseh pozitivnih lastnosti, ki jih program spodbuja v mladih, upam da se bo še bolj razširil v naši državi.

Amadej Kozjak, udeleženec na zlati stopnji, dijak