Skavtinje in skavti

Skavtinje in skavti  (ZSKSS) & Mednarodno priznanje (MEPI)

ZSKSS je prva mladinska ─Źlanska organizacija v Sloveniji, ki ponuja program MEPI znotraj svojega lastnega programa tako ─Źlanom kot tudi ostalim mladim iz okolice.

Projekt ÔÇťMEPI v vsak steg

LOGO final

“Skavti se trudimo in pomagamo mladim, da bi odkrili vse svoje potenciale, jih uporabili pri gradnji bolj┼íe dru┼żbe in tako postali odgovorni dr┼żavljani novega sveta. Uporabite Mednarodno priznanje in naredite svet z njegovo┬ápomo─Źjo ┼íe lep┼íi .”

 

Ve─Ź info o projektu na:┬ámepi@skavti.si

 

Izjave skavtov:

p

SLIKA: Sabina5.jpg

S skavti sem se sre─Źala v ┼íestem razredu O┼á in sem v dvanajstih letih izkusila vse ─Źare tega odli─Źnega in vsestranskega mladinskega programa: kot udele┼żenka, pomo─Źnica voditelja, voditeljica, torej kot uporabnica in snovalka programa. Ob svoji prvi zaposlitvi v lokalnem okolju sem se sre─Źala s programom MEPI in navdu┼íeno ugotovila, da gre za program, ki je “skoraj kot skavtski”. Tako sem lahko po slu┼żbeni dol┼żnosti spremljala razvoj MEPI-ja in skavtstva. Danes z navdu┼íenjem pozdravljam sodelovanje med obema programoma, saj lahko z izmenjavo dobrih praks in ─Źlove┼íkih virov oba ogromno pridobita. :)

Sabina Gabrijel – Nasmejana Puma, ┼ákofja Loka 1

 

Takoj, ko so mi predstavili vsebino MEPI programa, sem bil navdu┼íen. Moja prva misel je bila ┬╗to so skavti v ┼íoli┬ź. Vem, da se marsikdo zaradi tak┼ínih ali druga─Źnih razlogov ne odlo─Źi za vpis k skavtom ali tabornikom, kar je ┼íkoda, saj mladi preko skavtstva res veliko pridobijo za ┼żivljenje. Zato trdno verjamem v vrednost programa MEPI za mlade, ki se ga udele┼żijo, saj preko njega lahko najdejo tisto, kar po mojem mnenju potrebuje vsaka mlada oseba ÔÇô izziv, ki ji omogo─Źi celostno osebno rast. MEPI vseeno ne vidim kot neposredno konkurenco skavtstvu, ampak predvsem kot dopolnilo. Tako MEPI kot skavtski voditelji se lahko drug od drugega veliko nau─Źimo. Kombiniramo pristope k izvajanju programa in izku┼ínje pri delu z mladimi. Zase lahko re─Źem, da sem kar nekaj t. i. MEPI pristopov uvedel v program na┼íe ─Źete, npr. pri osmi┼íljanju ┬╗skavtskega┬ź (tehni─Źnega) znanja, ki ga sku┼íamo nau─Źiti v ─Źeti (na┼í novi slogan je: ┬╗vse, kar delamo, delamo zato, da bomo bolje pre┼żiveli na poletnem taboru, potepu, ─Źe se nam kaj zgodi ipd.┬ź), pa pri ve┼í─Źinah, ki smo jih iz ┬╗mini te─Źajev┬ź, ki jih vodijo mentorji ve┼í─Źin, preoblikovali v ┬╗samou─Źe─Źi te─Źaj┬ź, kjer je mentor ve┼í─Źine predvsem v vlogi osebnega spremljevalca in usmerjevalca izvidnika, in pri sre─Źanjih ─Źete, za katera se trudim, da bi bila zasnovana tako, da bi predstavljala poligon, kjer bi skavti lahko v praksi preizkusili svoje znanje, ki so ga pridobili v teoriji, in pri samem sebi spoznali, kako dobri so v neki stvari in koliko vaje ┼íe potrebujejo.

Tomi Tom┼íi─Ź – Napredni eko sokol, Kamnik 1

 

SLIKA: marjeta.jpg

Program MEPI sem spoznala v zadnjem letniku gimnazije. S so┼íolko sva ugotovili, da sva dejavni ┼że na vseh podro─Źjih (v veliki meri v okviru skavtov), tako da odlo─Źitev za dodatno osmi┼íljenje┬áin ovrednotenje v okviru MEPI-ja sploh ni bila te┼żka. Najbolj┼íi del je bila seveda odprava – le kateri skavt bi se branil dodatne dogodiv┼í─Źine? Z nekoliko truda sem uspe┼íno zaklju─Źila program in sedaj se lahko podpi┼íem tudi kot Zlatnica :)

Marjeta Kos – Vihrava koala, Ljubljana 1