La┼żje zaposljiv.si

O projektu
─îasovnica
Novice
Partnerji

Kdo je la┼żje zaposljiv?

V ponedeljek, 22. decembra 2014, smo uspe┼íno zaklju─Źili projekt La┼żje zaposljiv.si. Ob tem je nastala publikacija, kjer je predstavljen potek projekta in model, ki so ga prostovoljci oblikovali med polletnim usposabljanjem. Publikacija je dostopna TUKAJ.

Kaj je La┼żje zaposljiv.si?

La┼żje zaposljiv.si_logo

La┼żje zaposljiv.si je pilotni projekt, ki ┼żeli razviti dialog med mladimi in delodajalci ter izbolj┼íati polo┼żaj mladih na trgu delovne sile. Zasnovan je tako, da imajo mladi v njem osrednjo vlogo ÔÇô testna skupina 25 mladih bo do konca leta 2014 raziskovala trg dela, se brezpla─Źno usposabljala in udele┼żevala delavnic, pridobivala kompetence, imela prilo┼żnost spoznati potencialne delodajalce in v tem procesu oblikovala univerzalni model za razvoj ve┼í─Źin, ki jih pri mladih i┼í─Źejo delodajalci.

Zakaj je projekt La┼żje zaposljiv.si sploh nastal?

Projekt La┼żje zaposljiv.si je odgovor Zavoda MEPI na vedno ve─Źjo problematiko brezposelnosti izobra┼żenih in kompetentnih mladih ljudi. S prijavo na Javni razpis za izbor operacij s podro─Źij socialnih in dr┼żavljanskih kompetenc mladih, ki ga koordinira Ministrstvo za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport in sofinancira Evropski socialni sklad, je MEPI pridobil sredstva za sestavo pilotne skupine, ki bo vzpostavila model za razvoj in priznavanje mehkih ve┼í─Źin ter socialnih in drugih kompetenc.

Kaj je glavni cilj projekta La┼żje zaposljiv.si?

Klju─Źni cilj pilotnega projekta je vzpostaviti model, ki bo pomagal sistemati─Źno razvijati, spremljati in bele┼żiti razvoj tistih dr┼żavljanskih in socialnih kompetenc mladih, ki so pomembne za njihovo la┼żje vklju─Źevanje na trg delovne sile. MEPI si bo prizadeval za identifikacijo bistvenih socialnih in dr┼żavljanskih kompetence pri mladih in uveljavitev nastalega modela pri delodajalcih.

V testni skupini ┼żelimo:

  • Dvigniti raven ocenjevanih kompetenc v pilotni skupini mladih.
  • V prvem letu izvajanja 20% mladih iz pilotne skupine pripeljati do zaposlitve.
  • Do konca leta 2014 20% mladim iz pilotne skupine ponuditi mo┼żnost opravljanja strokovne prakse ali prakse v tujini.

Kdo bo v projektu La┼żje zaposljiv.si sodeloval?

Ker je namen projekta opolnomo─Źiti mlade in jih postaviti v konstruktiven dialog z delodajalci, imajo mladi v njem glavno vlogo: projekt oblikujejo, vodijo in izvajajo samostojno. Pridru┼żila se jim bodo podjetja, njihovi predstavniki kadrovskih slu┼żb in predstavniki vrhnjega mened┼żmenta. Prav tako bodo del projekta predstavniki izobra┼żevalnih in raziskovalnih organizacij, ki bodo sodelovali pri izvajanju delavnic, treningov in mentorstva. Predstavniki mladinskega sektorja bodo pomagali pribli┼żati mladinsko delo in v njem pridobljene kompetence delodajalcem, predstavniki uveljavljenih ┼íportnikov in ┼íportnih organizacij pa bodo s svojim zgledom mladim prikazali veliko vrednost socialnih in dr┼żavljanskih kompetenc tako v ┼íportu kot na trgu delovne sile.

Kako bo projekt La┼żje zaposljiv.si potekal?

Skupina mladih se bo na poti do cilja soo─Źila z naslednjimi izzivi:

  • Na podlagi rezultatov raziskave ugotoviti, katere kompetence so pomembne za uspe┼íno zaposlitev;
  • ┬áNa delavnicah in usposabljanjih (ki jih bodo izvajali partnerski delodajalci) pridobiti potrebne ve┼í─Źine, razviti osebnostne kvalitete (kreativnost, vztrajnost, odgovornost, samoiniciativnost, discipliniranost,…) in dobiti povratne informacije o svojem napredku.
  • Vzpostaviti univerzalni model za razvoj socialnih, dru┼żbenih in poslovnih kompetenc mladih, ki bodo pove─Źale zaposljivost.

DATUM

VSEBINA

KRAJ

GALERIJA

28. ÔÇô 29. julij Usposabljanje Bohinjska Bela Fotografije
11. avgust Usposabljanje┬á(9.00 ÔÇô 16.00) Ljubljana ┬áFotografije
22. ÔÇô 23. avgust Usposabljanje Bohinjska Bela ┬áFotografije
september ÔÇô december Skupinska tedenska sre─Źanja z mentorjem Ljubljana
11. september Usposabljanje – komunikacija ┬áFotografije
9. oktober Usposabljanje – uspeh in konflikti Ljubljana ┬áFotografije
6. november Usposabljanje(9.00 ÔÇô 15.00) Ljubljana
22. december Zaklju─Źna konferenca ┬áLjubljana

Na usposabljanjih, ki jih bodo izvajali partnerski delodajalci, bo skupina mladih pridobila za zaposlitev potrebne ve┼í─Źine, razvila osebnostne kvalitete (kreativnost, vztrajnost, odgovornost, samoiniciativnost, discipliniranost,ÔÇŽ) in dobila povratne informacije o svojem napredku. Vse aktivnosti so za sodelujo─Źe pri projektu brezpla─Źne.

 

 


Znanje ni ve─Ź konkuren─Źna prednost

V torek, 22. decembra 2014, sta se z zaklju─Źnim dogodkom kon─Źala projekta La┼żje zposljiv.si (izvajalec Zavod MEPI) in Mladi bi radi (izvajalec Nefiks). Zakaj brezposelnost tako mladih kot drugih skupin ┼íe vedno nara┼í─Źa, delodajalci pa se prito┼żujejo, da ne najdejo dobrega kadra za svoja podjetja? O tem, zakaj tak razkorak nastaja in kako ga re┼íiti, so v prostorih Ministrstva za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport v Ljubljani na zaklju─Źnem dogodku obeh projektov govorili vsi vpleteni v nastalo situacijo: mladi, mladinski delavci, delodajalci, strokovnjaki in oblikovalci politik.

Celotno novico lahko preberete TUKAJ. 

Mo┼żgani ne be┼żijo, ampak kro┼żijo

Za ┼ítudente, iskalce zaposlitve in mlade, ki razmi┼íljajo o tujini, so debate o “begu mo┼żganov” vedno aktualne. KArierni centri Univerze v Ljubljani so na to temo organizirali posvet z izzivalnim sloganom: Mo┼żgani ne be┼żijo, ampak kro┼żijo. Ve─Ź o zanimivih ogotovitvah sre─Źanja lahko preberete ┬áTUKAJ.┬á

Uspeh in konflikti

Oktobrska skupinska delavnica je bila namenjena raziskovanju uspeha in konfliktov. Vabljeni k ogledu fotografij!

Delavnica o uspehu in konfliktih

La┼żje zaposljiv.si se poteguje za nagrado

 

Projekt La┼żje zaposljiv.si smo┬áprijavili na nate─Źaj za nagrado┬áVse=mogo─Źe.┬áGre za┬átekmovanje drznih timov, ki pripravljajo ali izvajajo razli─Źne perspektivne projekte. Prepri─Źani smo, da je na┼í model La┼żje zaposljiv.si, ki bo opolnomo─Źil mlade in jih usmerjeno vodil┬ápri prvem stiku s trgom delovne sile, prav tak┼íen: drzen, dru┼żbeno odgovoren, inovativen in usmerjen v izbolj┼íanje polo┼żaja mladih.

Nagrada bi omogo─Źila nadaljevanje projekta in s tem pomo─Ź ┼íe ve─Ź mladim brezposelnim. Zdaj pa pridete na vrsto vi, dragi prijatelji: s svojim glasom nas lahko podprete┬áTUKAJ. Hvala!

GLASUJ

Kako pomembna je komunikacija?

Septembrska delavnica projekta La┼żje zaposljiv.si je bila posve─Źena komunikaciji ÔÇô najprej teoreti─Źnemu delu, kasneje pa so se ─Źlani skupine preizkusili tudi v prakti─Źnem nastopu pred kriti─Źno komisijo.

Z za─Źetkom ┼ítudijskega leta skupina projekta za─Źenja tudi aktivno oblikovati model za la┼żjo zaposljivost mladih. Glavni namen je ugotoviti, katere kompetence delodajalci pri─Źakujejo oziroma zahtevajo od mladih in jih nato smiselno zdru┼żiti v razli─Źne prakti─Źne korake ter tako vzpostaviti model.

Vabljeni, da dejavnosti projekta spremljate tudi na Facebook strani.

Delavnica o komunikaciji

Delavnica o komunikaciji

Orientirani in la┼żje zaposljivi

 

Skupina ustvarjalcev projekta La┼żje zaposljiv.si se je 22. in 23. avgusta udele┼żila team-buildinga v Bohinjski Beli. Dvodnevno sre─Źanje ─Źlanov skupine je bilo namenjeno krepljenju medsebojnih vezi, spoznavanju z metodami oriantacije, izvedbi mini odprave ter pregledu dosedanjih ugotovitev projekta.

Kljub de┼żju je sre─Źanje potekalo v spro┼í─Źenem in nasmejanem vzdu┼íju, projekt La┼żje zaposljiv.si pa je dobil nov zagon za uspe┼íno nadaljevanje dejavnosti.

Vabljeni, da si fotografije ogledate na┬átej povezavi┬áin da aktivnosti sprojekta La┼żjezaposliv.si premljate tudi preko┬ádru┼żbenih omre┼żij.

Skupinska slika udele┼żencev

Skupinska slika udele┼żencev

Druga delavnica projekta La┼żje zaposljiv.si: Moji cilji

Na vro─Ź poletni ponedeljek smo sodelujo─Źi pri projektu┬áLa┼żje zaposljiv.si┬ádan pre┼żiveli ob postavljanju ciljev, ki jih ┼żelimo dose─Źi tekom projekta, razmi┼íljali pa smo tudi o bolj dolgoro─Źnih kariernih in drugih ciljih.

Postavljanje ciljev, ki so specifi─Źni, merljivi, izvedljivi, realisti─Źni in ─Źasovno opredeljeni, je zahtevna naloga in ker smo ┼żeleli postaviti dobre temelje nadaljnjim delavnicam, smo se v cilje podrobno poglobili.

Vabljeni, da si ogledate galerijo fotografij!

Skupinska slika udele┼żencev 2. delavnica projekta La┼żje zaposljiv.si

Skupinska slika udele┼żencev 2. delavnica projekta La┼żje zaposljiv.si

Za nami so prve delavnice projekta La┼żje zaposljiv.si, ┬áki so potekale 28. in 29. julija v Ljubljani.

Skupina mladih, ki so se pridru┼żili projektu La┼żje zaposljiv.si, bo v naslednjih ┼íestih mesecih odkrivala in razvijala svoje kompetence ter tako oblikovala model za uspe┼ínej┼íe pridobivanje ve┼í─Źin, ki jih potrebujejo za uspe┼íno zaposlitev. V prvem sklopu delavnic so ugotavljali, kak┼íen je njihov trenutni polo┼żaj na trgu dela, kam ┼żelijo priti in kako bi to lahko najbolje izpeljali.

 

Katedra za psihologijo dela in organizacije 

Uporabne informacije za iskalce dela

Pri projektu La┼żje zaposljiv.si sodelujemo tudi s Katedro za psihologijo dela in organizacije Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Na svoji spletni strani, ki jo najdete┬átukaj, redno objavljajo veliko zanimivih ─Źlankov in koristnih informacij, ki lahko pridejo prav vsem iskalcem zaposlitve in tistim, ki vas zanimata delo in organizacija. Vabljeni k ogledu!

Povezava

logo_miks