Pomen in koristi

MEPI program ima netekmovalen zna─Źaj in je pisan na ko┼żo posameznemu udele┼żencu, ki si sam, sproti, glede na svoje zmo┼żnosti, dolo─Źa cilje in izbere te┼żavnostno stopnjo. Edina tekma udele┼żenca poteka s samim seboj s svojimi cilji. Vse ovire in izzivi s katerimi se mladi soo─Źijo v ─Źasu aktivne udele┼żbe v programu pripomorejo k pridobitvi novih ve┼í─Źin in prepoznavanju lastnih zmogljivosti. Posamezen udele┼żenec lahko na cilj pride le z odlo─Źenostjo in vztrajnostjo. Nagrada zanju – ob─Źutek osebne zmage in zadovoljstva ob┬á doseganju ali celo preseganju zastavljenih ciljev in pri─Źakovanj – udele┼żencu programa ostane za vse ┼żivljenje.┬á

Program mlade opremi z znanji, ve┼í─Źinami in osebnostno-socialnimi kvalitetami (komunikacija, sodelovanje, re┼íevanje problemov, kreativnost in kriti─Źno mi┼íljenje, vodenje, pravi─Źnost, odgovornost, spo┼ítovanje, pripadnost skupnosti, solidarnost idr), ki jih znotraj formalne izobrazbe lahko pridobijo v manj┼íi meri. Zato je program izjemno primeren za osnovne in srednje ┼íole, mladinske centre, vzgojno-izobra┼żevalne zavode, ┼ítudentske klube, stanovanjske skupine, mladinske domove.V tujini program velik ugled u┼żiva tudi med delodajalci, saj ka┼że, da je mlada oseba pripravljena sprejemati izzive, vztrajati in dosegati rezultate na razli─Źnih podro─Źjih.

Koristi programa za mlade

  • Pridobijo izku┼ínje in ve┼í─Źine, ki jim bodo zelo koristile tako v vsakdanjem kot tudi poklicnem ┼żivljenju.
  • Prepozna(va)jo svojezmogljivosti in pomankljivosti, sre─Źajo se z lastnimi omejitvami, predvsem pa odkrivajo svoje potenciale in talente.Tako si utrjujejo pozitivno samopodobo samozaupanje.
  • Najdejo nova interesna podro─Źja, prilo┼żnosti in na─Źine delovanja.
  • Z aktivnim in kakovostnim pre┼żivljanjem prostega ─Źasa krepijo zavest o pomenu zdravega ┼żivljenskega sloga.
  • Sklepajo in krepijo(nova) prijateljstva in poznanstva s sovrstniki tako v lokalnem kot globalnem prostoru.
  • Z udele┼żbo na skupnostnih akcijah krepijo ─Źut za solidarnost, medsebojno povezanost skupnosti in medgeneracijsko sodelovanje.
  • Nau─Źijo se postavljati in dosegati cilje, ki so si jih zastavili, ob tem pa tudi presegajo pri─Źakovanja.
  • Razvijajo in krepijo zavest o pomenu ohranjanja okolja za prihodnje generacije.
  • V svet okoli sebe se vklju─Źujejo aktivno in samoiniciativno.
  • Omogo─Źa la┼żje in hitrej┼íe vklju─Źevanje na trg delovne sile (bolj┼íe mo┼żnosti zaposlovanja ÔÇô tuja praksa)

Raziskave so pokazale, da ravno zaradi zgoraj na┼ítetih koristi, program pozitivno vpliva na ┼íolski uspeh mladih, izoblikuje ┼żeljo po vse┼żivljenjskem u─Źenju; pove─Źa mo┼żnosti zaposlitve, spodbuja vklju─Źevanje v dru┼żbo in strpnost. S svojo pozitivno in aktivno usmerjenostjo program bele┼żi pozitivne u─Źinke tudi na podro─Źju prepre─Źevanja deviantnega vedenja inla┼żje reintegracije v dru┼żbo ter deluje preventivno in vpliva na manj┼íanje tako nasilja kot u┼żivanja prepovedanih in/ali ┼íkodljivih substanc.

Fundacija Mednarodnega priznanja za mlade je objavila brošuro o vplivu MEPI-ja, ki si jo lahko prenesete iz naslednje povezave:
Measuring the Award’s impact