Predstavitev programa

Program Mednarodno priznanje za mlade ÔÇô MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. In 25. letom omogo─Źa, da v svojem prostem ─Źasu, v okviru neformalnega u─Źenja, z aktivno udele┼żbo na razli─Źnih podro─Źjih (prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresni─Źijo svojepotenciale. Tako mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive ┼żivljenja.

Izviren naziv programa je Priznanje vojvode Edinbur┼íkega ali DofEAward (DukeofEdinburgh’s Award). Program je leta 1956 ustanovil princ Filip, mo┼ż britanske kraljice Elizabete II. in vojvoda Edinbur┼íki v sodelovanju z nem┼íkim pedagogom, priznanim zagovornikom izkustvenega u─Źenja Kurtom Hahnom ter vodjo prve uspe┼íne odprave na Mount Everest lordom Huntom. Do danes je v programu sodelovalo ve─Ź kot 9 milijonov mladih iz ve─Ź kot 140 dr┼żav.

Za─Źetki izvajanja programa v Sloveniji segajo v leto 1997, takrat preko preko britanske kulturne organizacije BritishCouncil v Sloveniji.

Program je izredno fleksibilen in se lahko izvaja kjerkoli, kjer je izra┼żen interes dela z mladimi: v osnovnih in srednjih ┼íolah, mladinskih centrih, nevladnih organizacijah, vzgojno-izobra┼żevalnih zavodih, centrih za socialno delo, podjetjih z mladim kadrom, stanovanjskih skupinah, mladinskih domovih idr.

Filozofija
Na─Źela
Stopnje

Izhodi┼í─Źe programa je spodbujanje mladih k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive ┼żivljenja. Program izhaja iz predpostavke, da mora mladostniku aktivna (so)udele┼żba v programu predstavljati osebni izziv. S tem namenom program MEPI mlade postavlja v vlogo aktivnih in odgovornih na─Źrtovalcev in oblikovalcev svojega osebnega programa napredka, ki izvira iz njihove notranje motivacije.┬á MEPI program ima netekmovalen zna─Źaj in je pisan na ko┼żo posameznemu udele┼żencu, ki si sam, sproti, glede na svoje zmo┼żnosti, dolo─Źa cilje in izbere te┼żavnostno stopnjo. Klju─Źno pri postavljanju in doseganju ciljev je njegovo sodelovanje z usposobljenim mentorjem, ki udele┼żenca strokovno in s posluhom za njegove potrebe, varno usmerja k izbranemu cilju. Mentor mladostniku zagotavlja uravnote┼żenost izbranih aktivnosti, realnost osebnih ciljev in skladnost z mednarodnimi zahtevami programa. Udele┼żenci si cilje postavijo glede na lastne sposobnosti, prednostne naloge in starost.

Dokon─Źanje programa mora mladostniku predstavljati izziv. Mladostnik mora oblikovati osebne izzive po oblikovane po lastni meri, se┬á spoprijemati z njimi in jih tudi uspe┼íno premagovati. ─îe bo cilj postavljen prenizko, udele┼żenec ob njegovem doseganju ne bo ─Źutil zadovoljstva. Po drugi strani lahko previsoko postavljeni cilji mladostnika odvrnejo od udele┼żbe v programu.

Program posledi─Źno ponuja 3 te┼żavnostne stopnje ÔÇô bronasta, srebrna in zlata stopnja, kar od udele┼żencev terja┬á vztrajnost in predanost in ne le trenutno navdu┼íenje, pri doseganju ciljev skozi dalj┼íe ─Źasovno obdobje. Vsaka stopnja predstavlja dolo─Źen izziv in osebno napredovanje. Vi┼íja stopnja od posameznika terja ve─Źjo zavzetost, predanost in trud. Ob─Źutek osebne zmage in zadovoljstva ob┬á doseganju ali celo preseganju zastavljenih ciljev in pri─Źakovanj – udele┼żencu programa ostane za vse ┼żivljenje.

Vsak udele┼żenec ima pri izbiri aktivnosti in oblikovanju ciljev podporo usposobljenega mentorja. Vsak udele┼żenec si z namenom zagotovitve uravnote┼żenega in kompleksnega osebnostnega razvoja postavi cilje na 4 osnovnih podro─Źjih: ve┼í─Źine, rekreativni ┼íport, prostovoljstvo in pustolovske odprave. Na zlati stopnji je dodatno podro─Źje Projekt neznani prijatelj (PNP). Na teh podro─Źjih mora udele┼żenec izbrati posamezne aktivnosti, ki odra┼żajo njegove interese, ga navdihujejo za delovanje in imajo pozitiven u─Źinek na mladostnika. Usposobljeni mentor v programu MEPI zagotavlja uravnote┼żenost izbranih aktivnosti, dosegljivost osebnih ciljev in skladnost z mednarodnimi zahtevami programa.

Mladi se najhitreje in najraje u─Źijo, kadar se ob tem tudi dobro po─Źutijo. Zato program poudarja u─Źenje skozi pozitivno izku┼ínjo. Zanjo poskrbita zlasti postopnost programa in usposobljeni mentorji.

Udele┼żba v programu je popolnoma prostovoljna in poteka v prostem ─Źasu mladih. Udele┼żenci ob zaklju─Źku posamezne stopnje za vlo┼żeni trud in dose┼żke prejmejo priznanje in sicer na posebej za to organizirani prireditvi, kjer priznanja praviloma podelujejo podporniki MEPI-ja ali druge znane osebnosti, lahko tudi ─Źlani britanske kraljeve dru┼żine.

Program mlade opremi z znanji, ve┼í─Źinami in osebnostno-socialnimi kvalitetami (komunikacija, sodelovanje, re┼íevanje problemov, kreativnost in kriti─Źno mi┼íljenje, vodenje, pravi─Źnost, odgovornost, spo┼ítovanje, pripadnost skupnosti, solidarnost idr).

Nelo─Źljiv del programa so tudi nova prijateljstva in prilo┼żnosti mednarodnih razse┼żnosti.

MEPI je edinstven; je netekmovalen, zabaven, prostovoljen in uravnote┼żen program, ki od udele┼żencev terja vztrajnost pri doseganju ciljev skozi dalj┼íe ─Źasovno obdobje. Mladim omogo─Źa, da se doka┼żejo v mednarodno priznanem okviru. Na─Źela programa MEPI, udele┼żencem programa zagotavljajo trajno popotnico in vir motivacije pri soo─Źanju z ┼żivljenjskimi izzivi.

Udele┼żenci se skozi program sre─Źajo z izzivi na 4 razli─Źnih podro─Źjih ÔÇô prostovoljno delo, prakti─Źne ve┼í─Źine, rekreativni ┼íport in odprava. Na zlati stopnji je dodano podro─Źje Projekt neznani prijatelj (PNP). Mladi si cilje na posameznih podro─Źjih postavljajo glede na starost, sposobnosti, prednostne naloge. Opisana podro─Źja se medsebojno kombinirajo in glede na zahtevnost kombinacije, ki si jo udele┼żenci oblikujejo po svoji meri in v sodelovanju z mentorjem, so mladim v programu na voljo 3 te┼żavnostne stopnje ÔÇô bronasta, srebrna in zlata. V program lahko vstopi┼í na najla┼żji, bronasti stopnji ali direktno na srebrni ali zlati stopnji.

bronBron je namenjen mladim od 14 leta. Najkraj┼íi ─Źas udele┼żbe za pridobitev priznanja na bronasti stopnji je 6 mesecev. Udele┼żenec mora dose─Źi zastavljene cilje na vseh 4 podro─Źjih (prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport, odprava). Na prvih treh podro─Źjih mora biti udele┼żenec dejaven vsaj 3 mesece. Ob tem si udele┼żenec izbere podro─Źje na katerem si bo zastavil zahtevnej┼íi cilj, ki mu bo sledil vsaj 6 mesecev. Odprava na bronasti stopnji trajajo najmanj 2 dni, 1 no─Ź.
srebroSrebro je namenjeno mladim od 15. leta. Udele┼żenec mora dose─Źi zastavljene cilje na vseh 4 podro─Źjih (prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport, odprava). Na prvih treh podro─Źjih mora biti udele┼żenec dejaven vsaj 6 mesecev. V primeru, da je udele┼żenec v program na srebrni stopnji vstopil brez predhodne osvojitve bronaste stopnje, mora na enem od 3 podro─Źij (prostovoljstvo, ve┼í─Źine ali ┼íport) opravljati aktivnosti dodatnih 6 mesecev. Pustolovske odprave trajajo najmanj 3 dni, 2 no─Źi. Srebrno stopnjo lahko zaklju─Źi┼í najhitreje v 6 mesecih, ─Źe si prejemnik bronastega priznanja ali 12 mesecih, ─Źe si v program vstopil neposredno na srebrno stopnjo.
zlatoZlato Za vstop na zlato stopnjo mora biti udele┼żenec star vsaj 16 let. Za razliko od bronaste in srebrne stopnje morajo udele┼żenci dose─Źi zastavljene cilje na 5 podro─Źjih – prostovoljstvu, ve┼í─Źinam, ┼íportu in odpravi je dodan Projekt neznani prijatelj (PNP). Na prvih treh podro─Źjih mora biti udele┼żenec dejaven vsaj 12 mesecev. V primeru, da je udele┼żenec v program na zlati stopnji vstopil brez predhodne osvojitve srebrne stopnje, mora na enem od 3 podro─Źij (prostovoljstvo, ve┼í─Źine ali ┼íport) opravljati aktivnosti dodatnih 6 mesecev. Pustolovske odprave trajajo najmanj 4 dni, 3 no─Źi, medtem ko projekt neznani prijatelj traja vsaj 5 dni in 4 no─Źi. Zlato stopnjo lahko zaklju─Źi┼í najhitreje v 12 mesecih, ─Źe si prejemnik srebrnega priznanja ali 18 mesecih, ─Źe si v program vstopil neposredno na srebrno stopnjo.