Na─Źela

Dokon─Źanje programa mora mladostniku predstavljati izziv. Mladostnik mora oblikovati osebne izzive po oblikovane po lastni meri, se┬á spoprijemati z njimi in jih tudi uspe┼íno premagovati. ─îe bo cilj postavljen prenizko, udele┼żenec ob njegovem doseganju ne bo ─Źutil zadovoljstva. Po drugi strani lahko previsoko postavljeni cilji mladostnika odvrnejo od udele┼żbe v programu.

Program posledi─Źno ponuja 3 te┼żavnostne stopnje ÔÇô bronasta, srebrna in zlata stopnja, kar od udele┼żencev terja┬á vztrajnost in predanost in ne le trenutno navdu┼íenje, pri doseganju ciljev skozi dalj┼íe ─Źasovno obdobje. Vsaka stopnja predstavlja dolo─Źen izziv in osebno napredovanje. Vi┼íja stopnja od posameznika terja ve─Źjo zavzetost, predanost in trud. Ob─Źutek osebne zmage in zadovoljstva ob┬á doseganju ali celo preseganju zastavljenih ciljev in pri─Źakovanj – udele┼żencu programa ostane za vse ┼żivljenje.

Vsak udele┼żenec ima pri izbiri aktivnosti in oblikovanju ciljev podporo usposobljenega mentorja. Vsak udele┼żenec si z namenom zagotovitve uravnote┼żenega in kompleksnega osebnostnega razvoja postavi cilje na 4 osnovnih podro─Źjih: ve┼í─Źine, rekreativni ┼íport, prostovoljstvo in pustolovske odprave. Na zlati stopnji je dodatno podro─Źje Projekt neznani prijatelj (PNP). Na teh podro─Źjih mora udele┼żenec izbrati posamezne aktivnosti, ki odra┼żajo njegove interese, ga navdihujejo za delovanje in imajo pozitiven u─Źinek na mladostnika. Usposobljeni mentor v programu MEPI zagotavlja uravnote┼żenost izbranih aktivnosti, dosegljivost osebnih ciljev in skladnost z mednarodnimi zahtevami programa.

Mladi se najhitreje in najraje u─Źijo, kadar se ob tem tudi dobro po─Źutijo. Zato program poudarja u─Źenje skozi pozitivno izku┼ínjo. Zanjo poskrbita zlasti postopnost programa in usposobljeni mentorji.

Udele┼żba v programu je popolnoma prostovoljna in poteka v prostem ─Źasu mladih. Udele┼żenci ob zaklju─Źku posamezne stopnje za vlo┼żeni trud in dose┼żke prejmejo priznanje in sicer na posebej za to organizirani prireditvi, kjer priznanja praviloma podelujejo podporniki MEPI-ja ali druge znane osebnosti, lahko tudi ─Źlani britanske kraljeve dru┼żine.

Program mlade opremi z znanji, ve┼í─Źinami in osebnostno-socialnimi kvalitetami (komunikacija, sodelovanje, re┼íevanje problemov, kreativnost in kriti─Źno mi┼íljenje, vodenje, pravi─Źnost, odgovornost, spo┼ítovanje, pripadnost skupnosti, solidarnost idr).

Nelo─Źljiv del programa so tudi nova prijateljstva in prilo┼żnosti mednarodnih razse┼żnosti.

MEPI je edinstven; je netekmovalen, zabaven, prostovoljen in uravnote┼żen program, ki od udele┼żencev terja vztrajnost pri doseganju ciljev skozi dalj┼íe ─Źasovno obdobje. Mladim omogo─Źa, da se doka┼żejo v mednarodno priznanem okviru. Na─Źela programa MEPI, udele┼żencem programa zagotavljajo trajno popotnico in vir motivacije pri soo─Źanju z ┼żivljenjskimi izzivi.