Filozofija programa temelji na 10 na─Źelih

Ne-tekmovalnost -Edina tekma udele┼żenca poteka s samim seboj s svojimi cilji. Vse ovire in izzivi s katerimi se mladi soo─Źijo v ─Źasu aktivne udele┼żbe v programu pripomorejo k pridobitvi novih ve┼í─Źin in prepoznavanju lastnih zmogljivosti.Posamezen udele┼żenec lahko na cilj pride le z odlo─Źenostjo in vztrajnostjo.

Splo┼ína dostopnost ÔÇôprogram je dostopen za vse mlade med 14. in 24. letom, ki izka┼żejo interes za sodelovanje.

Prostovoljnost -Udele┼żba v programu je popolnoma prostovoljna in poteka v prostem ─Źasu mladih. Udele┼żenci ob zaklju─Źku posamezne stopnje za vlo┼żeni trud in dose┼żke prejmejo priznanje

Prilagodljivost -┬á Udele┼żenci si, v tesnem sodelovanju z mentorji in in┼ítruktorji, postavljajo cilje na posameznih podro─Źjih programa (prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport, odprava), glede na lastne sposobnosti, prednostne naloge in starost.

Uravnote┼żenostÔÇômladi se skozi program sre─Źujejo z izzivi in z doseganjem ciljev na 4 razli─Źnih podro─Źjih – prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport, odprava. S tem program zagotovlja uravnote┼żen vsestranski razvoj mladostnika.

Stopnjevanje zahtevnosti -┬á z napredovanjem udele┼żenca na vi┼íjo stopnjo programa se pove─Źuje tudi njegov vlo┼żek. Na vi┼íji stopnji mora udele┼żenec vlo┼żiti ve─Ź ─Źasa, truda, pokazati ve─Ź predanosti in odgovornosti.

Usmerjenost k dose┼żkom -Dokon─Źanje programa mora mladostniku predstavljati izziv. Mladostnik si mora postaviti osebne izzive oblikovane po lastni meri, se┬á spoprijemati z njimi in jih tudi uspe┼íno premagovati. ─îe bo cilj postavljen prenizko, udele┼żenec ob njegovem doseganju ne bo ─Źutil zadovoljstva. Po drugi strani lahko previsoko postavljeni cilji mladostnika odvrnejo od udele┼żbe v programu.

Osebni razvoj- Program mlade opremi z znanji, ve┼í─Źinami in osebnostno-socialnimi kvalitetami (komunikacija, sodelovanje, re┼íevanje problemov, kreativnost in kriti─Źno mi┼íljenje, vodenje, pravi─Źnost, odgovornost, spo┼ítovanje, pripadnost skupnosti, solidarnost idr),

Maraton in ne sprintÔÇôProgram poudarja postopnost v doseganju ciljev in napredovanju na vi┼íjo stopnjo. Program je razdeljen po stopnjah, kar od udele┼żencev terja┬á vztrajnost in predanost in ne le trenutno navdu┼íenje, pri doseganju ciljev skozi dalj┼íe ─Źasovno obdobje. Ob─Źutek osebne zmage in zadovoljstva ob┬á doseganju ali celo preseganju zastavljenih ciljev in pri─Źakovanj – udele┼żencu programa ostane za vse ┼żivljenje.┬á

Zabava/prijetnost -Mladi se najhitreje in najraje u─Źijo, kadar se ob tem tudi dobro po─Źutijo. Zato program poudarja u─Źenje skozi pozitivno izku┼ínjo. Zanjo poskrbita zlasti postopnost programa in usposobljeni mentorji.

ÔćÉ Predstavitev programa