Stopnje

Udele┼żenci se skozi program sre─Źajo z izzivi na 4 razli─Źnih podro─Źjih ÔÇô prostovoljno delo, prakti─Źne ve┼í─Źine, rekreativni ┼íport in odprava. Na zlati stopnji je dodano podro─Źje Projekt neznani prijatelj (PNP). Mladi si cilje na posameznih podro─Źjih postavljajo glede na starost, sposobnosti, prednostne naloge. Opisana podro─Źja se medsebojno kombinirajo in glede na zahtevnost kombinacije, ki si jo udele┼żenci oblikujejo po svoji meri in v sodelovanju z mentorjem, so mladim v programu na voljo 3 te┼żavnostne stopnje ÔÇô bronasta, srebrna in zlata. V program lahko vstopi┼í na najla┼żji, bronasti stopnji ali direktno na srebrni ali zlati stopnji.

bronBron je namenjen mladim od 14 leta. Najkraj┼íi ─Źas udele┼żbe za pridobitev priznanja na bronasti stopnji je 6 mesecev. Udele┼żenec mora dose─Źi zastavljene cilje na vseh 4 podro─Źjih (prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport, odprava). Na prvih treh podro─Źjih mora biti udele┼żenec dejaven vsaj 3 mesece. Ob tem si udele┼żenec izbere podro─Źje na katerem si bo zastavil zahtevnej┼íi cilj, ki mu bo sledil vsaj 6 mesecev. Odprava na bronasti stopnji trajajo najmanj 2 dni, 1 no─Ź.
srebroSrebro je namenjeno mladim od 15. leta. Udele┼żenec mora dose─Źi zastavljene cilje na vseh 4 podro─Źjih (prostovoljstvo, ve┼í─Źine, ┼íport, odprava). Na prvih treh podro─Źjih mora biti udele┼żenec dejaven vsaj 6 mesecev. V primeru, da je udele┼żenec v program na srebrni stopnji vstopil brez predhodne osvojitve bronaste stopnje, mora na enem od 3 podro─Źij (prostovoljstvo, ve┼í─Źine ali ┼íport) opravljati aktivnosti dodatnih 6 mesecev. Pustolovske odprave trajajo najmanj 3 dni, 2 no─Źi. Srebrno stopnjo lahko zaklju─Źi┼í najhitreje v 6 mesecih, ─Źe si prejemnik bronastega priznanja ali 12 mesecih, ─Źe si v program vstopil neposredno na srebrno stopnjo.
zlatoZlato Za vstop na zlato stopnjo mora biti udele┼żenec star vsaj 16 let. Za razliko od bronaste in srebrne stopnje morajo udele┼żenci dose─Źi zastavljene cilje na 5 podro─Źjih – prostovoljstvu, ve┼í─Źinam, ┼íportu in odpravi je dodan Projekt neznani prijatelj (PNP). Na prvih treh podro─Źjih mora biti udele┼żenec dejaven vsaj 12 mesecev. V primeru, da je udele┼żenec v program na zlati stopnji vstopil brez predhodne osvojitve srebrne stopnje, mora na enem od 3 podro─Źij (prostovoljstvo, ve┼í─Źine ali ┼íport) opravljati aktivnosti dodatnih 6 mesecev. Pustolovske odprave trajajo najmanj 4 dni, 3 no─Źi, medtem ko projekt neznani prijatelj traja vsaj 5 dni in 4 no─Źi. Zlato stopnjo lahko zaklju─Źi┼í najhitreje v 12 mesecih, ─Źe si prejemnik srebrnega priznanja ali 18 mesecih, ─Źe si v program vstopil neposredno na srebrno stopnjo.