MEPIjevci O┼á Dom┼żale na odpravi

24.5.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Odprave, Ostalo

Od petka zjutraj do poznega sobotnega popoldneva (19. 5. in 20. 5. 2017) je devet deveto┼íolcev osnovne ┼íole Dom┼żale preizku┼íalo in utrjevalo svojo┬ápsihofizi─Źno pripravljenost na pribli┼żno 24 km dolgi poti od U─Źaka do Rafol─Ź. Dolga pot, te┼żak nahrbtnik na ramenih, iskanje poti, kuhanje, postavljanje ┼íotora, tak┼íne in druga─Źne ovire, dru┼żenje, vro─Źina in de┼ż so jih dva dni kalili in utrjevali. Kot pravijo njihovi mentorji in voditelji odprav so se nekateri ┼że zelo izkazali v odgovornosti, pripravljenosti, neodvisnosti, samozadostnosti, kar so le nekatera od na─Źel MEPI-ja. Na preizku┼ínji so┬ábile┬átudi njihova strpnost, potrpe┼żljivost, empati─ŹnostÔÇŽ Marsi─Źesa so se nau─Źili in si pridobili dragocene izku┼ínje, za katere verjamemo, da jih bodo s pridom uporabili na bronasti kvalifikacijski odpravi.

Bravo vsem MEPI potohodcem in njihovim MEPI mentorjem in voditeljem odprav!

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Orange day: Vra─Źamo dru┼żbi

22.5.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki, Ostalo

Dru┼żbena odgovornost podjetij ima ve─Ź oblik ÔÇô med pristopi, ki se najbolj uveljavljajo, pa je korporativno prostovoljstvo. MEPI Slovenija ta program sistemati─Źno uvaja v podjetja in rezultati so odli─Źni.┬á

Ljubljana, 19. maj 2017 -┬á Skoraj 90% podjetij, ki merijo povezavo med prostovoljstvom na delovnem mestu in zavzetostjo zaposlenih, opa┼żajo pozitivno korelacijo tudi v bolj┼íih medosebnih odnosih, povezanosti med zaposlenimi in ve─Źje osebno zadovoljstvo.

U─Źinkovitost uvajanja korporativnega prostovoljstva potrjuje ve─Ź raziskav, med njimi je najbolj temeljita globalna ┼átudija stanja na delovnem mestu (Gallup’s┬áState of the Global Workplace), ki je zajela podjetja v ve─Ź kot 140 dr┼żavah. 22 % vi┼íja profitabilnost podjetij, 28% manj notranjih kraj, 10% vi┼íje zadovoljstvo strank podjetja, 21% vi┼íja produktivnost, 37% ni┼żji absentizem ( izostanki, bolni┼íke) ter 48% manj nesre─Ź pri delu, so merljivi rezultati v podjetjih, ki sistemati─Źno udejanjajo vklju─Źevanje zaposlenih v prostovoljstvo.┬á

┬╗Ker sistemati─Źnih programov za korporativno prostovoljstvo v Sloveniji ni veliko, smo na┼í program MEPI, kamor sicer vklju─Źujemo mlade v starosti od 14 do 25 let, ┬ástrokovno nadgradili s korporativnim prostovoljstvom┬ź,┬á je povedala direktorica MEPI Slovenija Andreja An┼żur ─îerni─Ź. ┬╗Ponosni smo, da smo letos povezali na┼ía partnerja – organizacijo ┼Żelva┬á z dologoletnim podpornikom programa MEPI, globalnim podjetjem GSK. V okviru GSK Oran┼żnega dneva (Orange day), dneva prostovoljstva ┬ásmo spodbudili zaposlene podjetja k plemeniti prostovoljni izku┼ínji. S tem dogodkom┬á GSK in program MEPI za─Źenjata skupne celoletne dru┼żbeno odgovorne aktivnosti┬ź, je povedala An┼żur ─îerni─Źeva in nadaljevala ┬╗Program bomo izvajali┬á z rednim mese─Źnim humanitarnim koti─Źkom ter vklju─Źevanjem zaposlenih v pripravo in izvajanje razli─Źnih prostovoljnih aktivnosti skladno z interesi zaposlenih GSK, in sicer ─Źez celo leto. Skupaj z organizacijo ┼Żelva smo ta dan pre┼żiveli ┬áv ve─Ź varstveno┬á delovnih centrih in bivalnih enotah ┬áv Ljubljani in okolici. Z odraslimi invalidi in osebami z motnjo v razvoju, smo si vsi skupaj podarili lepo izku┼ínjo in pre┼żiveli ┬ádan ob pomo─Źi pri delu in┬á izdelovanju ┬áizdelkov iz ┼Żelvinega lastnega programa. V bivalni enoti ┼Żelve na Igu smo uredili vrt in gredice, v Vi┼ínji gori pa smo skupaj pobarvali dvori┼í─Źno ograjo. Delovni dan smo si popestrili tudi s petjem, na koncu je bila nagrada piknik in dru┼żenje za vse.┬ź

BeFunky Collage

Program MEPI je edinstven mednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade med 14 in 25 letom vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj. Ustanovil ga je vojvoda Edinbur┼íki skupaj z dr. Kurtom Hanom, nem┼íkim pedagogom in Lordom Huntom, vodjo prve uspe┼íne odprave na Mount Everest leta 1956. V tujini priznanje poznajo pod imenom Priznanje vojvode edinbur┼íkega, v Sloveniji pa deluje po imenom MEPI. ┬╗ Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu pre┼żivljanju prostega ─Źasa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo ┼íele, ko jih spoznamo,┬ź je povedala Andreja An┼żur ─îerni─Ź, direktorica Programa MEPI Slovenija, ┬╗prav zato je na┼í moto : V tebi je ve─Ź, kot si misli┼í!┬ź.

 

Ve─Ź informacij za medije: Neda Kajfe┼ż, neda@mepi.info; 041 926068

Fotografije iz Oran┼żnega dneva, dneva korporativnega prostovoljstva podjetja GSK ┬á
Reporta┼ża o dogodku:┬áhttps://www.youtube.com/watch?v=uuwAMI8TAgA&feature=youtu.be

Vseslovenska odprava – sporo─Źilo za javnost

12.5.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Ostalo

SPOROČILO ZA JAVNOST 

Edinstveno do┼żivetje in odkrivanje pustolovskega duha:

002_foto_TineFajfar

44 mladih iz Gorenjske se bo od 12. ÔÇô 15. maja 2017 odpravilo v ┼ákofjelo┼íko hribovje in Jelovico. Preizku┼ínja v naravi velja za pridobitev mednarodnega priznanja MEPI.┬á

Kranj, 11. maj 2017 -┬á Organizatorji tega podviga so mladi iz Dru┼ítva prejemnikov zlatega priznanja MEPI, in sicer so to mladi, ki so priznanje MEPI ┼że osvojili. Pri pustolovski odpravi sodeluje 6 partnerjev: Gimnazija Jesenice, O┼á Matija Valjavca Preddvor, O┼á Jakoba Alja┼ża Kranj, Biotehni┼íki center Naklo, ┬áII. O┼á Roga┼íka Slatina ter Dru┼ítvo prejemnikov zlatega priznanja s skupino ┼ítudentov.

┬╗Odprava je pravzaprav u─Źenje za ┼żivljenje, saj je edinstven izziv in nepozabno do┼żivetje. Zahteva fizi─Źno pripravljenost, odlo─Źanje v skupini, vztrajnost in sodelovanje vseh ─Źlanov┬ź, je povedal Jaka Kregar, vodja odprave in ┼ítudent biologije,┬á ki je tudi sam nosilec zlatega priznanja MEPI, ┬╗ saj mladi s sodelovanjem pri odpravi razvijejo ve┼í─Źine vodenja, pridobijo samozaupanje, razvijejo empatijo skozi prepoznavanje potreb drugih, prevzamejo odgovornost ter ob tem spoznavajo in cenijo naravo, ki je pri pustolovski odpravi na┼í zaveznik┬ź.

Mladi se bodo na pot odpravili v ve─Ź manj┼íih skupinah z najve─Ź 7 udele┼żenci.┬á Preko poti, ki jih bo vodila iz Kranja v Dra┼żgo┼íe, na Jelovico, Ratitovec, do Dav─Źe oz. Babjega zoba bodo preizkusili svoje znanje iz na─Źrtovanja poti, orientacije, prve pomo─Źi, postavljanja ┼íotorov in pre┼żivetja v naravi. Med odpravo mladi spoznavajo geografske in zgodovinske zna─Źilnosti obmo─Źja, po katerem hodijo; na preizku┼ínji sta njihova vzdr┼żljivost in skupinski duh. Vsak dan jih ob dogovorjenem ─Źasu v ┼ítabu ─Źakajo njihovi mentorji. Stacionarni ┼ítab odprave pa je v dvorani Podru┼żni─Źne ┼íoli Dra┼żgo┼íe, Dra┼żgo┼íe 35.

Program MEPI je edinstven┬ámednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade ┬ámed 14 in 25 letom vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj. Ustanovil ga je vojvoda Edinbur┼íki skupaj z dr. Kurtom Hanom, nem┼íkim pedagogom┬á in Lordom Huntom, vodjo prve uspe┼íne odprave na Mount Everest leta 1956. V tujini priznanje poznajo pod imenom Priznanje vojvode edinbur┼íkega, v Sloveniji pa deluje po imenom MEPI. ┬╗ Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu pre┼żivljanju prostega ─Źasa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo ┼íele, ko jih spoznamo┬ź, je povedala Andreja An┼żur ─îerni─Ź, direktorica Programa MEPI Slovenija, ┬╗prav zato je na┼í┬á moto : V tebi je ve─Ź, kot si misli┼í!┬ź.

Ve─Ź informacij za medije: Neda Kajfe┼ż, neda@mepi.info; 041 926068

Ve─Ź info na spletni strani Vseslovenske odprave:┬áhttp://gaha.si/vseslovenska/

Obvestilo za javnost MEPI vse slo odprava

Klju─Źna dejstva MEPI Slovenija

Vseslovenska odprava 2017

3.3.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki, Odprave, Zlatniki

gaha

Pridru┼żite se pustolov┼í─Źini!

Pustolovske odprave predstavljajo pomemben del programa MEPI, hkrati pa so precej┼íen izziv za novope─Źene voditelje odprav.

V Dru┼ítvu GAHA Slovenija smo prepoznali potrebo po odpravi, s katero bi razbremenili voditelje odprav, ki se nemalokrat pojavljate v vlogi trenerjev, spremljevalcev in ocenjevalcev naenkrat. Tako smo v maju 2014 prvi─Ź organizirali Vseslovensko odpravo in naleteli na pozitiven odziv v MEPI skupnosti, zato smo se odlo─Źili, da Vseslovenska odprava postane vsakoletni projekt!

Vabimo vas, da se nam pridru┼żite na Vseslovenski odpravi 2017!┬á

Kdaj?
12.-15. maj 2017

Kje?
Škofjeloško hribovje in Jelovica

Za koga?
Za vse izvajalske organizacije programa MEPI. Posebej k udele┼żbi vabimo organizacije, ki so se MEPI dru┼żini pridru┼żile ┼íele pred kratkim.┬á

Do kdaj se moramo prijaviti?
Do 24. marca 2017 preko portala MEPI Vseved.

Organizator: Društvo GAHA Slovenia

Ve─Ź info na uradni strani projekta.

MEPI pripravljalni trening na I. gimnaziji v Celju

21.2.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki, Odprave

Dan pred zimskimi po─Źitnicami so ┬╗ MEPI-jevci┬ź I. gimnazije v Celju, pre┼żiveli v delovnem in prijetnem vzdu┼íju priprav na odpravo.

Za uspe┼ínost njihove odprave je bilo potrebno osvojiti ve┼í─Źine orientacije in topografije, kar sta jim na usposabljanju nazorno prikazala pripadnika slovenske vojske. Po uvodnem delu teorije so preizkusili svoje znanje ┼íe s prikazom na zemljevidu, in sicer s pomo─Źjo kompasa, protraktorja in ostalih pripomo─Źkov, ki omogo─Źajo natan─Źno na─Źrtovanje poti.

S pripravljalnim treningom so korak bli┼żje k uresni─Źitvi njihovega pustolovskega izziva.

Kot pravijo MEPI-jevci je bilo je pou─Źno in zabavno!

20170217_122035 20170217_113512 (1) 20170217_113449 20170217_113432 (1) 20170217_113442

Summer Camp in Slovenia, 2017: ÔÇťFun for now, skills for life!ÔÇŁ

20.2.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Projekt Neznani prijatelj

Opportunity for Residential project  for native English speakers and English- speking childcare workers/youth leaders (aged 19+).ikona_PNP

ÔÇťHolidays in motionÔÇŁ┬áSummer┬áCamp┬áÔÇô Kranjska Gora, Slovenia, 2017┬á:┬áÔÇťFun for now, skills for life!ÔÇŁ

We are happy to welcome you here in Kranjska Gora, Slovenia, to volunteer as a Summer Camp Counsellor.

Calendar of Summer Camps:

2.7. ÔÇô 8.7.2017
9.7. ÔÇô 15.7.2017
16.7. ÔÇô 22.7.2017
30.7. ÔÇô 5.8.2017
6.8. ÔÇô 12.8.2017
13.8. ÔÇô 19.8.2017
20.8. ÔÇô 25.8.2017

Fill up your application form and send it to us, on this e-mail: estera.popovic@zpmmoste.net.

Deadline: 30. 04. 2017

Please find attached more info and application form.

SummerCamp_2017

ApplicationForm_2017

MEPI vikend na I. gimnaziji v Celju

14.2.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki

Na I. gimnaziji v Celju so v petek in soboto,┬á 10. in 11. februarja, zdru┼żili informativni dan in pripravljalni trening za odprave.

Poudarili so skupinsko dinamiko, pripravo toplega obroka, na┼íe okolje in obna┼íanje v naravi. U─Źilnica ┼ítevilka 29 se je spremenila v gozd, mala telovadnica pa v spalnico za eno no─Ź. V ─Źasu informativnih ur so predstavili program MEPI in skupno ter osebno opremo, ki je potrebna za odpravo. Pekli so tudi pala─Źinke, da je di┼íalo po hodnikih ┼íole.

Po dopoldanski predstavitvi je sledil pohod ob Savinji in opazovanje ptic. Opazili so nekaj rac, jih fotografirali ter se zelo zabavali. Sledila je popoldanska ponovitev informativnega dne. Mentorici sta jim zve─Źer ponudili nekaj sestavin, iz katerih so pripravili okusno ve─Źerjo.┬á Preostanek ve─Źera so posvetili debati o poskusni in kon─Źni odpravi ter dru┼żenju.

Kot se za ┬╗mepijevce┬ź spodobi, so bili naslednje jutro, ob tretji ponovitvi peke pala─Źink na informativnih urah, sve┼żi in polni energije. Menijo, da sta bila oba dneva na ┼íoli zelo uspe┼ína. Spodbujali so dobro voljo, delali vzajemno, se veliko smejali in pre┼żiveli nepozaben konec tedna.

Bravo MEPI-jevci I. gimnazije v Celju!!

DSC_5745 DSC_5756 DSC_5779 DSC_5807 DSC_5846 DSC_5852 DSC_5860 DSC_5879 DSC_5893 DSC_5916 DSC_5920 DSC_5926 DSC_5956 DSC_5973

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEPI pleme na GSŠRM Kamnik se predstavlja na informativnem dnevu

13.2.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki

MEPI pleme na Gimnaziji in srednji ┼íoli Rudolfa Maistra je na informativnem dnevu plenilo pozornost z malim taborom in pripravo carskega drobljenca, po doma─Źe “┼ímorna”.

V treh izvedbah so ga postregli 80 porcij.

Bravo MEPI pleme GSŠRM Kamnik!!!!

gssrm1fb gssrm2fb gssrm3fb gssrm4fb gssrm5fb

MEPI-jevci na OŠ 8 talcev Logatec na drugem MEPI pohodu

10.2.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki

MEPI-jevci na osnovni ┼íoli 8 talcev Logatec so novoletne praznike izkoristili za pohod. Z avtobusom so se odpeljali na Vrhniko┬á – postaja Hrib. Od tam so se spustili v dolino in se po poti ─Źez Stor┼żev hrib povzpeli na Planino. Splezali so na vrh stopla, pomalicali in nadaljevali v smeri proti Zaplani. Na Kri┼żevem gri─Źu so zapustili asfaltno cesto in nadaljevali pot v smeri ┼ápika. Na Marin─Źevem hribu so si ogledali bunkerje Rupnikove linije. Na krasni razgledni in energijski to─Źki so ┼íe enkrat pomalicali, potem pa pot nadaljevali do Napoleonovega vodnjaka. Domov so se vrnili po ┼że znani poti mimo Jezerca in ┼áirokih njiv.
Na pohodu so sodelovali: Veronika, Tara, Janez in Miran.

Fotogalerija na: http://mepios8t.blogspot.si/

Podelitev prvih bronastih priznanj v Zasavju

30.1.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Dogodki

V petek, 27.1. smo z veseljem podelili┬áprva┬áMEPI priznanja v Zasavju. Bronasta priznanja so iz rok britanske veleposlanice, Sophie Honey, prejeli trije najbolj vztrajni udele┼żenci iz Srednje ┼íole Zagorje ter Srednje tehni┼íke in poklicne ┼íole Trbovlje.

Dvorano Steklarne Hrastnik, gostiteljico dogodka in lokalno podpornico programa, so napolnili in po─Źastili tudi g. Sandi ─îe┼íko, predsednik sveta Zavoda MEPI ter nacionalni sponzor programa, ┼żupani vseh treh ob─Źin Hrastnik, Zagorje in Trbovlje, star┼íi, predstavniki lokalnih institucij in ┼íol ter mladi.

Prisr─Źne ─Źestitke vsem dobitnikom kot tudi njihovim mentorjem in in┼ítruktorjem!

001

 

 

 

 

015 014 013 012 011 010 009 008 007 005 004 003 002 036 035 034 033 032 031 030 029 028 027 026 025 024 023 022 021 018 017