Medijsko središče

Kontakt za medije: pr@mepi.info

Osnovne informacije o programu MEPI

Mednarodno priznanje za mlade MEPI je univerzalen, svetovno priznan mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom starosti, omogoča, da z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Program MEPI mlade opremi z znanji, veščinami in osebnostno-socialnimi kvalitetami (komunikacija, sodelovanje, reševanje problemov, kreativnost in kritično mišljenje, vodenje, pravičnost, odgovornost, spoštovanje, pripadnost skupnosti, solidarnost), ki jih znotraj formalne izobrazbe lahko pridobijo v manjši meri.

Program z imenom Duke of Edinburgh’s International Award je leta 1956 ustanovil princ Phillip, vojvoda Edinburški, mož britanske kraljice Elizabete II., v sodelovanju z nemškim pedagogom in zagovornikom izkustvenega učenja Kurtom Hahnom.

  • Program se ponaša s tradicijo in kontinuirano aktualnostjo v današnji družbi ter se odlikuje z več kot 60 leti izkušenj v spodbujanju mladih pri odkrivanju lastnih interesov in potencialov.
  • Na globalni ravni je v programu do sedaj sodelovalo več kot 9.000.000 mladih.
  • Danes več kot 130 držav izvaja program MEPI – Mednarodno priznanje za mlade.
  • Program ima 3 stopnje – bronasto, srebrno in zlato, in 4 področja, ki mlade spodbujajo k aktivnem in vsestranskem preživljanju prostega časa: rekreativni šport, veščine, prostovoljstvo, pustolovske odprave in dodatno področje na zlati stopnji – projekt Neznani prijatelj.
  • V Slovenijo je program kot pilotski projekt prišel l. 1997. Organizirano se je pričel širiti l. 1999 po nevladnih organizacijah, 2004 pa prvič po osnovnih in srednjih šolah.
  • V Sloveniji je bilo do sedaj v program vključenih več kot 6.500 mladih.
  • V letošnjem letu beležimo več kot 1.250 udeležencev iz 68 organizacij, ki so licenčne izvajalke programa MEPI, med njimi javne in privatne šole, zavodi za mlade s posebnimi potrebami in druge nevladne organizacije.
  • Več kot 400 odraslih prostovoljcev omogoča kontinuirano izvajanje programa. Odrasli, dejavni v programu mlade podpirajo in jih spremljajo kot mentorji, inštruktorji, ocenjevalci. Mlade v izbranih aktivnostih na 4 področjih programa spremlja več kot 1.500 področnih inštruktorjev.
  • Mnogo podpornikov in partnerjev verjame v program MEPI, med njimi britansko veleposlaništvo, British Council, Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, Urad RS za mladino, Slovenska vojska ter podjetja Studio Moderna, GlaxoSmithKline in Talum. Njihova podpora omogoča, da sledimo viziji, da bo program MEPI postal dostopen mladim širom po celi Sloveniji in prepoznan kot program celostnega osebnostnega razvoja.

Osnovne informacije o programu MEPI (.docx)

Celostna grafična podoba (.zip, 6.9 MB)

Program MEPI