Krovni pokrovitelj programa

Princ Filip, vojvoda Edinburški

Njegova kraljeva visokost, vojvoda Edinbur┼íki (poznan tudi kot princ Philip) ni nih─Źe drug kot mo┼ż kraljice Elizabete II. Skupaj z nem┼íkim pedagogom Kurtom Hahnom, ki je bil klju─Źna figura v razvoju izkustvenega u─Źenja in vodjo prve nadvse uspe┼íne odprave na Mount Everest, Lordom Huntom je leta 1956 ustanovil prostovoljen, ne-tekmovalni program, ki se je postopoma razvil v obliko, ki jo danes poznamo pod imenom Mednarodno priznanje vojvode Edinbur┼íke, v Sloveniji poznan kot program MEPI ÔÇô Mednarodno priznanje za mlade.

Vojvoda Edinbur┼íki ┼íe vedno podpira program, ─Źeprav je le-ta v teku ┼że skoraj 60 let. Pogosto izrazi hvale┼żnost ne le uspe┼ínim udele┼żencem programa, temve─Ź tudi vsem odraslim, ki mlade podpirajo pri tem. V zadnjih letih program v njegovem imenu zaradi zdravstvenih razlogov po svetu predstavlja njegov sin, princ Edvard, Wesse┼íki grof.

Princ Filip kljub vsemu, ostaja pokrovitelj programa in nas podpira s tem, ko se udele┼żuje dogodkov, na katerih se zbirajo sredstva iz ┼ítevilnih podelitev zlatih priznanj, z namenom proslaviti dose┼żke mladih. Postavitev programa v teh za─Źetnih letih je bila klju─Źnega pomena za obstoj priznanja kot ga poznamo danes.

V izjavi leta 2010 je vojvoda Edinburški dejal

Ena izmed ve─Źnih te┼żav v ┼żivljenju je ta, da mora sleherna generacija sama odkriti, kaj ┼żivljenje sploh je. Tradicionalni mehanizmi prenosa socialnih in kulturnih praks, vrednot in na─Źel iz ene generacije v drugo so dolgo potekali znotraj dru┼żinskega ┼żivljenja in formalne izobrazbe. Dandanes to deluje le ┼íe pri nekaterih, mnogi drugi pa so prepu┼í─Źeni sami sebi in skozi ┼żivljenje krmarijo z minimalno podporo ali pripravo. Priznanje vojvoda Edinbur┼íkega je namenjeno vsem mladim. Kot dopolnilo formalnemu izobra┼żevanju je v pomo─Ź mladim pri pridobivanju nekaterih najbolj pozitivnih ┼żivljenjskih izku┼íenj.

┼átiri podro─Źja programa spodbujajo mlade: da preko prostovoljnega dela sami odkrijejo zadovoljstvo, ko vra─Źajo skupnosti; da raziskujejo nova znanja in ve┼í─Źine; da se udele┼żujejo fizi─Źnih aktivnosti in navdu┼íeno odkrivajo pode┼żelje ali morje preko na─Źrtovanih in izvedenih odprav. Preko tovrstnih izku┼íenj pridobijo bolj splo┼íne ┼żivljenske lekcije, ki so pokazatelj kaj vse se da dose─Źi z odlo─Źnostjo in vztrajnostjo. V ─Źasu, ko je zaposlitvenih mo┼żnosti malo, se pridobljene ve┼í─Źine zlahka uporabijo tudi na podro─Źju zaposlitve in tako pove─Źujejo njihove mo┼żnosti za pridobitev delovnega mesta.

Od leta 1956 je priznanje vojvoda Edinbur┼íkega pomagalo ┼ítevilnim mladim na njihovi, v─Źasih zelo zahtevni, poti do odraslosti. Program vedno bolj pridobiva na pomenu, vsak dan namre─Ź 195 mladih dose┼że priznanje. Njegovo vrednost oziroma izku┼ínje in ve┼í─Źine pridobljene tekom programa prav tako priznavajo delodajalci na vseh podro─Źjih industrije (predvsem v Veliki Britaniji). Nara┼í─Źajo─Źa podpora podobno misle─Źih posameznikov in podjetij bo tako pripomogla k temu, da se bo ┼íe ve─Ź mladih udele┼żilo programa in osvojilo bronasto, srebrno ali zlato priznanje ter pomagalo graditi svetlej┼ío prihodnost vseh nas.