Vseslovenska odprava – sporo─Źilo za javnost

12.5.2017, Mepi
Objavljeno v kategoriji Ostalo

SPOROČILO ZA JAVNOST 

Edinstveno do┼żivetje in odkrivanje pustolovskega duha:

002_foto_TineFajfar

44 mladih iz Gorenjske se bo od 12. ÔÇô 15. maja 2017 odpravilo v ┼ákofjelo┼íko hribovje in Jelovico. Preizku┼ínja v naravi velja za pridobitev mednarodnega priznanja MEPI.┬á

Kranj, 11. maj 2017 -┬á Organizatorji tega podviga so mladi iz Dru┼ítva prejemnikov zlatega priznanja MEPI, in sicer so to mladi, ki so priznanje MEPI ┼że osvojili. Pri pustolovski odpravi sodeluje 6 partnerjev: Gimnazija Jesenice, O┼á Matija Valjavca Preddvor, O┼á Jakoba Alja┼ża Kranj, Biotehni┼íki center Naklo, ┬áII. O┼á Roga┼íka Slatina ter Dru┼ítvo prejemnikov zlatega priznanja s skupino ┼ítudentov.

┬╗Odprava je pravzaprav u─Źenje za ┼żivljenje, saj je edinstven izziv in nepozabno do┼żivetje. Zahteva fizi─Źno pripravljenost, odlo─Źanje v skupini, vztrajnost in sodelovanje vseh ─Źlanov┬ź, je povedal Jaka Kregar, vodja odprave in ┼ítudent biologije,┬á ki je tudi sam nosilec zlatega priznanja MEPI, ┬╗ saj mladi s sodelovanjem pri odpravi razvijejo ve┼í─Źine vodenja, pridobijo samozaupanje, razvijejo empatijo skozi prepoznavanje potreb drugih, prevzamejo odgovornost ter ob tem spoznavajo in cenijo naravo, ki je pri pustolovski odpravi na┼í zaveznik┬ź.

Mladi se bodo na pot odpravili v ve─Ź manj┼íih skupinah z najve─Ź 7 udele┼żenci.┬á Preko poti, ki jih bo vodila iz Kranja v Dra┼żgo┼íe, na Jelovico, Ratitovec, do Dav─Źe oz. Babjega zoba bodo preizkusili svoje znanje iz na─Źrtovanja poti, orientacije, prve pomo─Źi, postavljanja ┼íotorov in pre┼żivetja v naravi. Med odpravo mladi spoznavajo geografske in zgodovinske zna─Źilnosti obmo─Źja, po katerem hodijo; na preizku┼ínji sta njihova vzdr┼żljivost in skupinski duh. Vsak dan jih ob dogovorjenem ─Źasu v ┼ítabu ─Źakajo njihovi mentorji. Stacionarni ┼ítab odprave pa je v dvorani Podru┼żni─Źne ┼íoli Dra┼żgo┼íe, Dra┼żgo┼íe 35.

Program MEPI je edinstven┬ámednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade ┬ámed 14 in 25 letom vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj. Ustanovil ga je vojvoda Edinbur┼íki skupaj z dr. Kurtom Hanom, nem┼íkim pedagogom┬á in Lordom Huntom, vodjo prve uspe┼íne odprave na Mount Everest leta 1956. V tujini priznanje poznajo pod imenom Priznanje vojvode edinbur┼íkega, v Sloveniji pa deluje po imenom MEPI. ┬╗ Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu pre┼żivljanju prostega ─Źasa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo ┼íele, ko jih spoznamo┬ź, je povedala Andreja An┼żur ─îerni─Ź, direktorica Programa MEPI Slovenija, ┬╗prav zato je na┼í┬á moto : V tebi je ve─Ź, kot si misli┼í!┬ź.

Ve─Ź informacij za medije: Neda Kajfe┼ż, neda@mepi.info; 041 926068

Ve─Ź info na spletni strani Vseslovenske odprave:┬áhttp://gaha.si/vseslovenska/

Obvestilo za javnost MEPI vse slo odprava

Klju─Źna dejstva MEPI Slovenija