Kako izvesti zero waste MEPI odpravo?

19.04.2021

V začetku tedna smo vam kot idejo za namen MEPI odprave predlagali odpravo po zero waste principu, sedaj pa z vami delimo še praktične nasvete, s katerimi si lahko pomagate pri načrtovanju in izvedbi vaše okolju prijazne odprave.

Naravi prijaznejše alternative poceni in splošno razširjenim plastičnim izdelkom so sicer lahko včasih dražje ali težje dostopne, ampak je njihova dolgoročna uporaba vredna takojšnje investicije, hkrati pa z nakupom teh izdelkov pomagamo naš planet razbremenjevati nakopičene plastike, ki potrebuje desetletja ali celo stoletja za razgradnjo.

Pred vami so nasveti, ki jih lahko uporabite za to, da boste z vašo MEPI odpravo v naravi za seboj pustili čim manj sledi in jo zapustili v istem stanju, v katerem ste jo tudi našli.

1. Namesto plastenke raje izberite stekleničko za večkratno uporabo

Nepogrešljiv pripomoček vsakega podpornika zero waste principa, v katerega je tudi vredno investirati, je steklenička za večkratno uporabo, ki bo z vami ostala dolga leta. Plastenke za enkratno uporabo se sicer pogosto lahko reciklira, ampak da se izognemo kopičenju plastike in porabi energije, ki je vložena v proces recikliranja, raje izberimo stekleničko, ki je praktična in se jo na koncu njenega uporabnega obdobja lahko reciklira.

2. S seboj prinesite okolju prijazen jedilni pribor in krožnike, ki so namenjeni večkratni uporabi

Dandanes imate na trgu na voljo že mnogo različnih variacij okolju prijaznega potovalnega pribora, ki je narejen iz materialov, kot sta bambus in železo. Mnogo izmed teh je možno z lahkoto zložiti in pospraviti v lahko potovalno vrečko, kar nam omogoča še dodatno praktičnost in preprost transport. Dodatna prednost bambusa je, da kljub temu, da se gre za biorazgradljiv material, je ta obenem zelo vzdržljiv in vam lahko služi več let.

3. Namesto plastičnih uporabite biorazgradljive vrečke za smeti

Ko pospravljate smeti za sabo po dolgem dnevu hoje, z lahkoto pozabite na dejstvo, da so plastične vrečke tudi škodljive okolju. Biorazgradljive opcije se z razliko od plastičnih ne bodo kopičile na smetiščih po več let, in ker so mnoge od njih narejene iz kvalitetnih naravnih sestavin na rastlinski osnovi, jih lahko odvržemo v kompost in ob tem delujejo prav tako efektivno kot njihove plastične različice. Bodite odgovorni in poskrbite, da vaše smeti vzemite s seboj domov ali pa se jih odgovorno znebite na licu mesta, če imate to možnost.

4. Uporabljajte nepremočljive vreče (dry bag) za shranjevanje in razdelitev vaših pripomočkov

Namesto da uporabljate plastične vrečke za enkratno uporabo za to, da pripomočke v vaših nahrbtnikih ohranite suhe, te raje nadomestite z nepremočljivimi vrečami (dry bags), ki so vodoodporne, okolju prijazne ter vam bistveno olajšajo pakiranje in razpakiranje.

5. Pri zavijanju vaše hrane aluminijasto ali prozorno folijo zamenjajte s folijo iz čebeljega ali sojinega voska

Aluminijasta in prozorna folija sta običajno najcenejši opciji, kar zadeva zavijanje prigrizkov za odprave, ampak običajno pri tem ne pomislimo na negativen vpliv, ki ga tovrstni izdelki imajo na naš planet v trenutku, ko jih odvržemo. Obe foliji namreč rabita desetletja za razgradnjo. K sreči lahko za iste namene uporabljamo folijo iz čebeljega ali sojinega voska – z edino razliko, da sta ti namenjeni večkratni uporabi. Dodatna prednost teh dveh okolju prijaznih folij je, da ju lahko na koncu njunega uporabnega obdobja odvržemo na kompost, kjer se naravno razgradita.

6. Izberite okolju prijazne robčke namesto robčkov za enkratno uporabo

Vlažilnih robčkov ne moremo reciklirati ali kompostirati, zaradi česar se na odlagališčih odpadkov kopičijo približno sto let preden se začnejo razgrajevati. Ugotovljeno je bilo, da lahko zamašijo vodne poti in odtočne kanale, kar povzroča velike okoljske težave. Namesto tega raje izberite okolju prijazne alternative, ki so narejene iz bambusa ali se dajo reciklirati, ponovno uporabiti, ali jih lahko na drugačen način lahko uporabite tudi po stotinah uporab. Dodaten predlog je uporaba krpice oz. robčka iz blaga, ki so priročni za potovanje in z njimi ne ustvarjamo odvečnih odpadkov.


7. Zobne tabletke in bambusove ščetke

Večino tubic zobnih past je težko reciklirati, medtem ko so preprosta alternativa z okolju prijazno embalažo zobne tabletke. Enostavno prežvečite eno tabletko z malo vode. Ko začutite, da se ta spreminja v pasto, si kot običajno umijte zobe. Plastične ščetke predstavljajo podoben problem. Z izbiro bambusove oz. lesene ščetke, ki se lahko naravno razgradi, boste zmanjšali vaš negativen okoljski odtis.

 

8. Preizkusite trde šampone za lase in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo mikro delce

Številne blagovne znamke že ponujajo šampone in balzame v trdi obliki, ki jih lahko pospravite v potovalne posodice, ki se lahko razgradijo, in tako na preprost način poskrbite za svojo higieno na poti. Preprosto zmočite ploščico šampona z vodo in lase umijte kot običajno. Obstaja tudi veliko blagovnih znamk, ki proizvajajo mila za telo brez plastične embalaže, vendar boste tudi v tem primeru potrebovali posodo, v kateri jih boste lahko prenašali med odpravo. Mikro delci, ki se nahajajo med drugim tudi v šamponih in milih za telo, lahko z lahkoto onesnažijo vodne poti, vendar obseg njihove škode ni še povsem znan, kljub temu pa so zelo problematični za vodne živali in organizme. Tudi če so bili leta 2018 v Angliji in na Škotskem prepovedani, nekatere blagovne znamke še vedno proizvajajo izdelke, ki vsebujejo mikro delce, zato bodite previdni pri njihovem nakupu.

9. Prigrizke (npr. energijske kroglice) si pripravite doma

Največkrat najlažjo pot predstavlja nakup energijskih ploščic in podobnih izdelkov v najbližji trgovini, vendar je sedaj bolj kot kadarkoli postalo enostavno energijske kroglice in druge prigrizke za odpravo izdelati kar doma. Preprosto poiščite recept, ki vam najbolj ustreza, narejene kroglice pospravite v okolju prijazno posodico in jih v svojem nahrbtniku nosite kot preprost vir energije na vaši poti.

 

Za nabavo naštetih okolju prijaznih izdelkov, kot so steklenice za vodo, pribor in zobne ščetke, lahko obiščete naslednje spletne trgovine:

Povzeto po: https://www.dofe.org/thelatest/plastic-free-expedition/