Kaj je MEPI?

Program MEPI – Mednarodno priznanje za mlade je svetovno vodilni program za mlade, v okviru katerega se mladi spopadate z izzivi, dosegate osebne dosežke, ki so mednarodno priznani. Je edinstven, netekmovalen program, ki te spodbudi, da si oblikuješ svoj program aktivnosti, si zastaviš osebne izzive, oblikovane po lastni meri, se spoprimeš z njimi in jih tudi uspešno premagaš. Za dosežke prejmeš priznanje mednarodne veljave.

Je MEPI zame?

Si star med 14. in 25. leti in ti je blizu ideja, da ne odnehaš, ideja vzdržljivosti? MEPI je preizkus samega sebe. Na cilj prideš le z odločenostjo in vztrajnostjo, da boš opravil vse zahteve programa. To je zelo pomembna vrednota, ki jo mladi prenesete v odraslost, saj v življenju odraslega ni vsaka stvar lahka.

Po svetu je program poznan kot “The Duke of Edinburgh’s International Award”. Od njegove ustanovitve pod vodstvom vojvode Edinburškega , leta 1956, je v programu sodelovalo preko 9 milijonov mladih iz več kot 140 držav.
V nekaterih državah program velik ugled uživa tudi med delodajalci, saj kaže, da je mlada oseba pripravljena sprejemati izzive, vztrajati in dosegati rezultate na različnih področjih.

Iz česa sestoji program?

Program ima 3 stopnje

Bronasta stopnja
Za mlade od 14. leta naprej
Srebrna stopnja
Za mlade od 15. leta naprej
Zlata stopnja
Za mlade od 16. leta naprej

Na vsaki stopnji te čakajo 4 področja

ProstovoljstvoRekreativni športVeščinePustolovske odpraveProjekt Neznani prijatelj
(samo na zlati stopnji)
Udeleženci progroma kot prostovoljci prispevajo k dobrobiti lastne lokalne skupnosti/družbe in pokažejo družbeno odgovornost.Spodbuja zdrav življenjski slog in udeležbo mladih pri športu in drugih fizičnih aktivnostih ter vpliva na izboljšanje zdravja in fizičnih sposobnosti.Mladim omogoča, da razvijejo svoje taletnte, spretnosti in povečajo samozavest ter izboljšajo svojo zaposljivost.Spodbuja pustolovski duh in raziskovanje v okviru skupinskega potovanja ter omogoča globlje razumevanje narave in okolja.Mladim omogoča, da pridobljene izkušnje dodatno obogatijo skozi sodelovanje in bivanje z nepoznanimi osebami v neznanem okolju.

Več o zahtevah na posameznih področjih in stopnjah si lahko prebereš tukaj.

Sprejmi izziv, preizkusi se in spoznaj samega sebe!