Zeleni MEPI

Udeleženci se lahko na katerikoli stopnji odločite za opravljanje programa MEPI s poudarkom na varstvu okolja in trajnostnem razvoju – Zeleni MEPI.

Osnovni koncept programa ostaja enak tudi pri Zelenem MEPI-ju, ključna razlika je le v tem, da morajo udeleženci na področju veščin in prostovoljstva obvezno izbrati aktivnosti s področja varstva okolja ali trajnostnega razvoja.

Zeleni MEPI smo »uvozili« z Nove Zelandije, kjer je to gibanje začela 18-letna Sòrcha Carr, ena izmed tamkajšnjih udeleženk programa MEPI. Na svoji zlati stopnji se ukvarja z aktivnostmi, vezanimi na varstvo okolja. Leta 2018 se je podala na pustolovsko odpravo na Tongariro Northern Circuit, svoje vodstvene veščine in veščine javnega nastopanja pa uporabila med šolsko stavko za podnebje, kjer je nagovorila množice pred parlamentom.

Zdaj želi spodbuditi druge, da se odločijo za Zeleni MEPI. Prepričana je, da bo udeležeba v Zelenem MEPI-ju pomagala številnim mladim, da odkrijejo svojo aktivistično žilico.

»Ni vam treba govoriti v parlamentu, da bi delali dobro za naše okolje.«


Prostovoljstvo – Izbrana aktivnost na področju prostovoljstva mora biti povezana z varstvom okolja ali trajnostnim razvojem. Lahko pomagaš skrbeti za šolski vrt ali lokalni park, organiziraš zbiralne akcije papirja, osveščaš druge o pomenu javnega prevoza, se pridružiš okoljevarstvenim organizacijam, deluješ kot prostovoljni naravovarstveni nadzornik …

Veščine – Izbrana aktivnost na področju veščin mora biti prav tako povezana z varstvom okolja ali trajnostnim razvojem. Lahko se lotiš pridelave domače zelenjave ali sadja, se preizkusiš v čebelarjenju, naučiš izdelave ekoloških izdelkov, opazuješ ptice, nabiraš zdravilne rastline …

Pustolovska odprava – Posebnih sprememb na področju pustolovskih odprav ni, saj je ključni element vseh odprav že tako ali tako primeren odnos do okolja. Seveda pa lahko skupaj s svojo skupino izbereš namen odprave, ki bo še bolj povezan z varstvom okolja in trajnostnim razvojem. Spodbujamo tudi raziskovalne odprave s to tematiko.

Rekreativni šport – Zahteve na področju rekreativnega športa ostajajo nespremenjene, poudarek ostaja na tvojem dobrem počutju in psihofizični kondiciji.

Projekt Neznani prijatelj – Na zlati stopnji moraš opraviti še PNP, ki naj bo tudi usmerjen v varstvo okolja in trajnostni razvoj. Lahko se udeležiš mednarodne izmenjave s sorodnimi tematikami, se udeležiš usposabljanja za mlade naravovarstvenike, biološkega tabora (Dijaški biološki tabor, tabori DOPPS) …

Po zaključku trenutne stopnje boš za opravljen Zeleni MEPI poleg klasičnega priznanja prejel tudi posebno priznanje za Zeleni MEPI.


Kako se prijaviti za Zeleni MEPI?

Ob registraciji v Spletni indeks dosežkov (ORB) pri vprašanju »Ali želiš opravljati Zeleni MEPI?« izberi odgovor »DA«. To je vse, kar moraš storiti.


Pogosta vprašanja o Zelenem MEPI-ju

Kako vem, da so moje izbrane aktivnosti primerne za Zeleni MEPI?

Primerne so aktivnosti s področja varstva okolja in trajnostnega razvoja. Oglej si naš seznam idej za aktivnosti in premisli, ali je tvoja ideja primerna. Če nisi prepričan, se o tem posvetuj s svojim mentorjem ali piši na Nacionalni urad MEPI (mepi@mepi.info).

 

Kako v ORB-ju izberem možnost Zeleni MEPI?

Ob registraciji v Spletni indeks dosežkov (ORB) pri vprašanju »Ali želiš opravljati Zeleni MEPI?« izberi odgovor »DA«.

 

Ali se Zeleni MEPI razlikuje od »običajnega« programa MEPI?

Osnovni koncept programa ostaja enak tudi pri Zelenem MEPI-ju, ključna razlika je le v tem, da moraš na področju veščin in prostovoljstva obvezno izbrati aktivnosti s področja varstva okolja ali trajnostnega razvoja.

 

Delam Zeleni MEPI. Ali lahko pustolovsko odpravo opravljam z udeleženci, ki se niso odločili za Zeleni MEPI?

Seveda, pustolovsko odpravo lahko opravljaš tudi z udeleženci, ki niso vključeni v Zeleni MEPI.

 

Ne uspem najti primernih aktivnosti za Zeleni MEPI. Ali lahko prestopim v »običajni« program MEPI?

Če res ne najdeš primernih aktivnosti, nam piši na mepi@mepi.info in nam povej, da želiš prestopiti v običajni program.

 

Moj mentor pravi, da še ni slišal za Zeleni MEPI. Kaj pa zdaj?

Čeprav smo vse mentorje obvestili o Zelenem MEPI-ju, je seveda mogoče, da je tvoj mentor sporočilo spregledal. Nič hudega, pokaži svojemu mentorju tole spletno stran, za dodatne informacije pa smo mentorjem na voljo tudi v Nacionalnem uradu MEPI.