Počitnice Biserov

04.10.2019

V življenju rada spoznavam nove ljudi, kraje in sprejemam nove izzive. Veliko prostega časa namenim tudi prostovoljstvu. Skozi leta sem sodelovala pri različnih organizacijah in projektih.

Pred dvema letoma sem se vključila v program Mepi, kjer trenutno opravljam Mepi na zlati stopnji. Letos sem si v okviru Mepi programa izbrala program: Počitnice Biserov.

V času poletnih počitnic Slovenska Karitas že od leta 2005 organizira letovanje otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin v Portorožu. Letovanja se vsako leto v petih tednih udeleži okoli 200 otrok in mladostnikov iz vse Slovenij. Za njih skrbi več kot 100 mladih prostovoljcev in animatorjev, ki zanje pripravijo različne ustvarjalne delavnice, vesele večere, dramsko igro, pogovorne delavnice, izlet z ladijc.

Sama sem se  Biserom pridružila pred petimi leti in od takrat naprej si ne predstavljam poletja brez njih. Letos sem se prvič preizkusila v vlogi voditeljice enega izmed tednov. Tako sem Bisere spoznala še iz druge perspektive, ki zahteva več odgovornosti, organizacije, usklajevanja, načrtovanja priprav za animatorje, zbiranja donacij,  sodelovanja s starši in animatorji …

S sovoditeljem sva pripravila program za celoten teden in skrbela, da so vse stvari potekale kar se da brez večjih težav. Pomembno se mi zdi, da kot voditelji, znamo dobro usmerjati animatorje pri njihovem delu ter jim pri tem prisluhniti in jim pomagati, ko potrebujejo pomoč.  Z otroki pa je pomembno, da vzpostavimo zaupanje in jih sprejmemo takšne kot so.

Biseri so mi dali veliko novih izkušenj in prijateljev. S pomočjo njih sem še bolj ozavestila sprejemanje drugačnosti, usklajevanja različnih mnenj, komunikacije, organizacije, odgovornosti  in vodenja.

Vsako leto je teden, ki ga preživim na Biserih eden izmed lepših tednov poletnih počitnic, na katerega me vežejo lepi spomini, iskreni otroški nasmehi in čudovita prijateljstva z animatorji.

Prostovoljstvo je zame nepozabna izkušnja, skozi katero osebno rastem, spoznavam nove ljudi, pridobivam različne veščine, ob enem pa čutim notranje zadovoljstvo, da sem naredila nekaj dobrega in s tem risala nasmeh na obraze.

 

Veronika Žižek