Povezani vračamo družbi: Poletna osvežitev na Pediatrični kliniki

02.09.2020

SPOROČILO ZA JAVNOST – ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

 

Povezani vračamo družbi: Poletna osvežitev na Pediatrični kliniki

Ljubljana, 27. avgust 2020:  Jutri bo v stavbi ljubljanske Pediatrične klinike potekala barvita prenova prostorov dveh kliničnih oddelkov, v kateri bo sodelovalo 60 prostovoljcev in 12 organizacij. Pobudnik akcije Zavod MEPI želi z organizacijo takih dogodkov spodbujati korporativno prostovoljstvo in podpirati povezovanje zaposlenih iz različnih gospodarskih organizacij, društev ali NVO-jev, ter v cilju vračanja družbi pokazati na možne pristope in dobre prakse za izkazovanje njihove družbene odgovornosti. Pediatrična klinika bo tako v akciji prostovoljstva dobila sveže barvne odtenke v prostorih KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Službe za kardiologijo v tretjem, in Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo v četrtem nadstropju.  

”Korporativno prostovoljstvo se pri nas vse bolj uveljavlja, zato bo v akciji, ki se z zaščito prostorov začenja danes in se bo s čiščenjem končala v soboto, sodelovalo 60 prostovoljcev,” poudarja programska direktorica MEPI Slovenija Neda Kajfež Ambrožič. ”V MEPI Slovenija smo zavezani k sodelovanju in povezovanju med mladimi, k prostovoljskim akcijam pa v zadnjih letih privabljamo tudi podjetja in njihove zaposlene, vse s ciljem, da skozi korporativno prostovoljstvo in skozi sodelovanje v konkretnih akcijah pomagamo tistim, ki tako pomoč potrebujejo.”

Za mentorstvo udeležencem pleskanja, svetovanje in nadzor dela, pravilno pripravo podlage in ustrezno pripravo materialov ter njihovega nanosa, bo poskrbelo nekaj predstavnikov Sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Sekcija se je za sodelovanje odločila predvsem zaradi promocije poklica med mladimi, dela pa bo vodil podpredsednik upravnega odbora sekcije in slikopleskarski mojster Dušan Presetnik, ki bo skupaj z 9 pomočniki poskrbel, da bo pleskanje prostorov zaključeno do 17. ure.

V vsakem nadstropju, kjer bodo v kombinaciji z belimi stropi stene krasili sveži marelični odtenki, bodo prostovoljci prepleskali 11 bolniških sob, hodnik, ordinacijo in prostor za intervencijo na bolniškem oddelku in skupne ter pomožne prostore, med katerimi so tudi jedilnica za otroke, čajna kuhinja in soba za mame. V družbi strokovnega direktorja doc. dr. Marka Pokorna, dr. med., in Helene Ulčar Šumčić, poslovne direktorice Pediatrične klinike, bosta rokave zavihala in za valjčke poprijela tudi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS in izvršni direktor družbe JUB Željko Kovačevič.

Akciji se je z donacijami materiala in storitev poleg družbe GlaxoSmithKline pridružilo še 9 podjetij, družba JUB z donacijo barv iz družine JUPOL, ter podjetje Murexin, prav tako z donacijo barv. Družbi Dipex in Domplesk, Klemen Žvokelj, s.p. sodelujeta s slikopleskarskimi storitvami, družba Z&Z s pleskarskimi orodji, družba Be.eF.eS. je finančno podprla nakup zaščitnih sredstev, kot so zaščitna prekrivala in trakovi, Elektro Pirnat – Pirnat Miroslav s.p. bo poskrbel za varnost pri zaščiti električnih stikal in priključkov, podjetje BisBonum pa bo poskrbelo za degustacijo prigrizkov in sladic za prostovoljce.

 

Sodelujoči v projektu:

 

Več informacij:

Zavod MEPI – Mednarodno priznanje za mlade, Nacionalni urad, Litostrojska 52, Ljubljana, Slovenija, Neda Kajfež Ambrožič, programska direktorica, M +386(0) 41 92 60 68 |Skype kajfez,, E: mepi@mepi.info | www.mepi.si

Facebook | Instagram | Youtube | Flickr | LinkedIn

Dodatne informacije in izjave sodelujočih v projektu:

 

Marinka Purkart, glavna medicinska sestra, Pediatrična klinika:

‘’Nova stavba Pediatrične klinike na Bohoričevi 20, ki združuje 13 kliničnih oddelkov oziroma služb, je stara dobro desetletje, a so stropi in stene, na katerih barve niso pralne, v prostorih že dotrajani in nujno potrebni barvite prenove. Že lani smo bili zelo navdušeni nad kakovostnimi pralnimi barvami iz družine JUPOL, a nam je za prenovo drugega oddelka barve JUPOL Latex žal zmanjkalo, zato smo veseli, da so se na našo prošnjo v JUB-u odzvali tudi letos. V naši kliniki so prostori vsakodnevno zasedeni in ves čas v uporabi, a je vzdrževanje brez pralne barve še toliko težje. UKC Ljubljana trenutno nima predvidenih sredstev za tovrstna vzdrževalna dela, želimo pa si, da bi Pediatrična klinika ostala otrokom prijazna, in to ne le s kakovostnimi zdravstvenimi storitvami, ki jih izvajamo, pač pa tudi s prijetnim počutjem otrok, ki se zdravijo pri nas.”

 

JUB, donacija barv iz družine JUPOL, Željko Kovačevič, izvršni direktor

‘’V družbi JUB smo se že drugo leto zapored odzvali na pobudo Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in jih z donacijo barv iz družine JUPOL ponovno podprli pri prenovi bolniških sob, hodnikov in drugih skupnih prostorov. V lanskem letu so z našimi barvami prenovili prostore na kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo, letos pa bodo osvežili še prostore Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo v 4. nadstropju. Z našimi visoko pralnimi barvami JUPOL Latex in JUPOL Gold za stenske in stropne površine bomo tako zagotovili odlično dekorativno zaščito v prostorih, kjer je higieno potrebno vzdrževati s pogostim čiščenjem s čistili in dezinfekcijskimi sredstvi. Tako bomo zadostili visokim standardom pri vzdrževanju zidnih površin bolnišničnih prostorov otroške klinike, kjer poteka zdravljenje in diagnosticiranje alergij in drugih imunskih ter težjih bolezni. V družbi JUB s svojimi barvami in premazi že tradicionalno podpiramo javne ustanove, kot so bolnišnice, šole in vrtci, ki jim za redno vzdrževanje objektov običajno primanjkuje finančnih sredstev. Ko gre za bolne otroke, ki so med najbolj ranljivimi, pa smo vsi še toliko bolj tenkočutni. Zato smo lani in letos Pediatrični kliniki zagotovili skupaj okoli 600 litrov barv za prenovo več kot 4000 kvadratnih metrov površin, skupna vrednost izdelkov, ki smo jim jih namenili, pa znaša več kot 4.200 evrov.”

 

GlaxoSmithKline, Ljubljana, Alja Plevnik Kapun, vodja korporativnih zadev dostopnosti produktov in poslovne enote

”Naše poslanstvo je ljudem izboljšati kakovost življenja in jim z dobrim počutjem omogočiti bolj aktivno in zdravo prihodnost. Zavedamo se, da je za uspešno poslovanje potrebno več kot le finančni rezultat. Dokaz, da med zaposlenimi redno spodbujamo prostovoljstvo, je vsakoletni ORANGE DAY, v katerem sodeluje 100.000 zaposlenih, ki v enem delovnem dnevu po celem svetu realizirajo 800.000 ur humanitarnega dela. V Sloveniji GSK projekt izvajamo od leta 2010 in vključuje različne prostovoljske akcije za neprofitne ustanove in združenja, ki pomagajo najbolj pomoči potrebnim po vsej Sloveniji. V sodelovanju z našim dolgoletnim partnerjem MEPI smo se odzvali na potrebe Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer bo več kot 40 zaposlenih podjetja GSK Slovenija pod vodstvom profesionalnih slikopleskarjev svoj delovni dan in pol namenilo barvanju 2 oddelkov. Projekt bomo podprli tudi z donacijo dela potrebne zaščitne opreme, ki jo bodo prostovoljci potrebovali za nemoteno izvedbo projekta.’’

 

MEPI Slovenija, Neda Kajfež Ambrožič, programska direktorica

”Program MEPI je edinstven mednarodni program osebno socialnega razvoja z več kot 60 letno tradicijo in izkušnjami v opremljanju mladih za delo in življenje. Program mlade  med 14 in 25 letom vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj. Ustanovil ga je vojvoda Edinburški skupaj z dr. Kurtom Hanom, nemškim pedagogom, in Lordom Huntom, vodjo prve uspešne odprave na Mount Everest leta 1956. V tujini priznanje poznajo pod imenom Priznanje vojvode edinburškega, v Sloveniji pa od leta 1997 deluje pod imenom MEPI. Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo šele, ko jih spoznamo. Zato je naš moto: V tebi je več, kot si misliš!«

Program v večji meri izvajajo vzgojno izobraževalni zavodi. Vljučene šole trdijo, da MEPI dopolnjuje obstoječe aktivnosti in predstavlja kakovosten okvir za neformalno izobraževanje mladih. Do sedaj je v programu sodelovalo že preko 10.000 mladih.