Prejemniki priznanj za posebne dosežke 2016

14.07.2016

IMG_6053

Latinski pregovor pravi, da besede vplivajo, zgledi pa vlečejo. MEPI mentorji pogosto predstavljajo udeležencem referenco in zgled. Mentor navdihuje in motivira; z mladimi podeli dragulje znanja in izkušenj, ki si jih je nabral v življenju.  Radi rečemo, da so mentorji srčika programa MEPI in da je treba vanje tudi vlagati.
Zavod MEPI 1x letno podeljuje izvajalcem programa priznanja, in sicer za posebne dosežke pri izvajanju programa MEPI.  
Priznanja sta letos 27. junija podelili britanska veleposlanica Sophie Honey in MEPI direktorica Andreja Anžur Černič, in sicer ob posebni priložnosti v Škofji Loki: Obeležitvi 60 let izvajanja programa MEPI v svetu.

S ponosom predstavljamo prejemnike priznanj za posebne dosežke v 2015/16:

Jaka Kregar, Društvo GAHA Slovenija

IMG_6121

Študent Biotehniške fakultete, bodoči biolog, jamar in še in še bi lahko naštevali. Za MEPI je neprecenljiv. Premika meje mogočega in uživa v visokih ciljih in izzivih. Jaka je zgled človeka, ki resnično dela s srcem in dušo. Zelo je prodoren in odlikuje ga trmast in izjemno radoveden duh, ki se ne vda zlahka in se tudi ne pusti zlahka zmesti. Jaka je zgled nesebičnega mladostnika, čigar delovanje v skupnosti je vsestransko in učinkovito ter pušča trajne sledi. Na njegovi poti odkrivanja ga poganja neusahljiv entuziazem, pogum in želja po učenju in priložnostih.

 

 

Marija Štremfelj, Gimnazija Kranj

IMG_6068
Je osebnost za zgled. Je MEPI izvajalka, učiteljica biologije, gorska vodnica, vrhunska alpinistka, prva Slovenka na Everestu ipd. Prepričana je, da danes učitelj še vedno lahko MOČNO vpliva na vrednostni sistem svojih dijakov, na njihovo doživljanje sveta, življenjskih zmag in porazov. Vrednote, v katere verjame, posreduje dijakom tudi s programom MEPI. Zato lahko rečemo, da je MEPI ambasadorka, ki z svojimi dosežki in osebnostjo odpira vrata programu  in širi glas o MEPI-ju. Posebna zahvala gre torej Mariji za pomemben doprinos k večji promociji in prepoznavnosti programa MEPI doma in v tujini.

 

Janez Klemenčič, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

IMG_6061

Janez Klemenčič je oseba polna zanosa, predanosti in skromnosti. Je mentor, voditelj odprav in koordinator, ki kljub velikim izzivom, s katerimi se je vrsto let soočal na MEPI poti, program še vedno vestno, zavzeto in z veliko mero vztrajnosti širi med dijaki in jim omogoča neprecenljivo izkušnjo. Njegovo borbeno prizadevanje za izvajanje programa MEPI, vsako leto dviguje že tako visoke rezultate. Za vztrajnost, predanost in motiviranost mu iskreno čestitamo!

 

 

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov – MEPI trop
IMG_6099
Priznanje za posebne dosežke roma tudi v nevladne vrste in sicer v  roke Zveze slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, ki je v programu MEPI prepoznala dodano vrednost za svoje člane in je kot 1. mladinska članska organizacija v Sloveniji v svoje delovanje in organizacijo vpela program MEPI.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je lani praznovalo četrt stoletja. Skavtsko življenje je v 25. letih okusilo že več kot deset tisoč Slovencev. Združenje danes sestavlja 71 stegov oziroma lokalnih enot po vsej Sloveniji, v njih je aktivnih približno 4.500 članov, ki jih vodi približno 820 voditeljev, ki delajo prostovoljno.

Združenje in MEPI zadnje 3 leta razvijata in krepita partnerstvo tudi s podporo Mednarodne MEPI fundacije – SPG (Special project grants) in rezultati bodo osnova za širjenje programa tudi po ostalih članskih mladinskih organizacijah.

Zahvala gre pa v roke t.i. MEPI Tropa, ki v veliki meri sestoji iz članov, ki so izkušnje in znanje iz MEPI učiteljskih vrst prenesli v  skavtske vrste.  V duhu skavtskega načela ostajajo skavti za vedno:  “Enkrat skavt, vedno skavt!”

 

Osnovna šola Škofja Loka Mesto
IMG_6043
3 neustrašne mentorice se zavedajo, da so spremembe gonilo razvoja in, da je ohranitev motivacije za izvajanje MEPI lahko velik izziv, če cilji, ki jih želijo doseči niso podkrepljeni z močnim ZAKAJ. »Zakaj to delam – moje vrednote in kaj je moja prioriteta«.

Mednarodno sodelovanje in podvigi v tujini jim predstavljajo nove privlačne izzive. OŠ Škofja Loka Mesto je 1. osnovna šola v Sloveniji, ki  izvaja odprave tudi v tujini (Češka). Mentorice so vzor, da odprave v tujini z vidika osnovnih šol niso nemogočega, če so sanje in volja, se vse da, to pa je tudi to, kar mentorji želimo odslikavati mladini. Ekipo odlikuje zavzetost in vera v to kar delajo. Na ovire gledajo kot na nove priložnosti in se neustrašno soočijo z njimi.

MEPI tim Osnovne šole Vojke Šmuc Izola
031_fotoTineFajfar

 

 

 

 

Aleksander Verhovšek, III. Osnovna šola Celje

Aleksander Verhovšek, ravnatelj III. Osnovne šole Celje, v eni osebi združuje kar tri MEPI vloge: mentorja, sovoditelja odprav in podpornika.  Kljub svoji primarni vodstveni vlogi na šoli je eden izmed redkih ravnateljev, ki zmore svoj čas predano posvečati tudi udeležencem programa MEPI! S prostovoljno in aktivno vpetostjo v programu zagotavlja dodaten uspeh, kakovost in zadovoljstvo tako med učenci kot pri sodelavcih. Njegovo velikodušno prizadevanje po vpeljavi programa tako na šoli kot širše, v lokalni skupnosti, kaže na izrazit čut za družbeno odgovorne aktivnosti, predvsem na področju otrok in mladih.