Priprave MEPI-jevcev v CŠOD Gorenje

11.11.2016
MEPI-jevci III. Osnovne šole Celje, Gimnazije Celje – Center ter Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, smo se odločili, da bomo v nedeljo, 6. 11., in ponedeljek, 7. 11., preživeli delovno. Pripravljali smo se na pustolovsko odpravo, zadnji in najzahtevnejši podvig bronaste stopnje MEPI-ja. Dneva smo preživeli v CŠOD Gorenje nad Zrečami.
V nedeljo smo se ob 8.30 zbrali pred domom. Z dijaki omenjenih srednjih šol smo preleteli program dela in hišni red ter se razdelili v skupini. Ena je najprej postavljala šotore, druga pa se seznanjala s potrebno opremo za preživetje v naravi in se učila, kako pravilno zložiti stvari v nahrbtnik.Mi smo se najprej učili, kako pravilno postaviti in napeti šotor. Hitro smo poprijeli za delo in se pri tem zabavali. S postavitvijo šotora nismo imeli težav, večje preglavice nam je povzročalo pospravljanje. Ves čas je tudi pihalo in rahlo pršilo, zato smo bili prav veseli, da smo lahko šli v toplo učilnico, kjer smo pridno prisluhnili predavanju o opremi.Po delavnicah smo bili že pošteno utrujeni, zato smo komaj čakali kosilo. Po okusnem obroku je sledil počitek, temu pa delavnica, namenjena orientaciji.
Učili smo se, kako izmeriti azimut in kako se orientirati v naravi. Razdelili smo se v sedem skupin in se odpravili na teren. Na listih smo dobili opisano pot in naloge. Razdelili smo si jih in se odpravili. Hodili smo okoli 25 minut. Nobena skupina se ni izgubila in vsi smo uspešno rešili zastavljene naloge.Orientaciji so sledile sprostitvene športne aktivnosti. Igrali smo lahko odbojko, košarko, nogomet ali badminton, nekateri so se preizkusili tudi v plezanju, nekateri pa smo se pogovarjali. Po večerji so nekateri nadaljevali s športnimi aktivnostmi, nekateri pa so igrali družabne igre. Okoli 23.00 smo ugasnili luči in utrujeni popadali v postelje.
V ponedeljek smo v delavnici najprej ponovili značilnosti zemljevida, nato pa s skupinsko pantomimo spoznavali in ponovili topografske znake. Sledilo je načrtovanje poti. Na zemljevidu smo poiskali dane kontrolne točke in se naučili, kako določimo njihove koordinate.Po kosilu je sledilo še vrednotenje skupnih priprav MEPI, nato pa smo odšli domov.Bilo je zabavno in poučno. Veselimo se novih izzivov.
Zapisala Špela Bošnjak (MEPI udeleženka)
phoca_thumb_l__mok0067
phoca_thumb_l__mok0071
phoca_thumb_m__mok0072 phoca_thumb_m__mok0091 phoca_thumb_m__mok0189 phoca_thumb_m__mok0233phoca_thumb_m__mok0100