Prostovoljska pobuda: #ZoomerToBoomer 

30.09.2020

Starejši so v času epidemije zaradi večjega tveganja za težji potek bolezni postali še posebej ranljiva skupina, ukrepi za zajezitev širjenja bolezni pa so posegli tudi v ustaljene poti podpore njihovega vsakdanjega načina življenja in mnoge odrinili na rob družbe.

V Programu MEPI smo se zato odločili, da s pobudo #ZoomerToBoomer spodbudimo mlade, da kot prostovoljci pripomorejo k zagotavljanju kakovostnega življenja starejšim.

Kako sodelovati?

V svojem lokalnem okolju se pozanimaj, kdo potrebuje pomoč. Če ne poznaš nikogar, povprašaj starše, sosede, učitelje ali prijatelje. Dogovori se za obliko sodelovanja. Prosimo te, da upoštevaš ukrepe za preprečevanje širjenja COVID-19.

Beleženje prostovoljnega dela

Vabimo te, da redno beležiš svoje delo! Na voljo ti je spletni indeks, kjer na področju prostovoljstva izbereš dejavnost “Pomoč starejšim” in vneseš podatke o izbranem prostovoljnem delu in o mentorju prostovoljstva (ime, priimek, e-naslov). Z mentorjem bomo stopili v stik in mu posredovali dodatne informacije. Nato lahko dodaš vnose v svoj dnevnik – št. opravljenih ur, svoje vtise in fotografije.

Nekaj idej, kako lahko pomagaš starejšim

  • družabništvo (v živo ob upoštevanju ukrepov ali na daljavo)
  • pomoč pri uporabi sodobne tehnologije
  • pomoč pri nakupovanju živil in zdravil
  • pomoč pri težjih domačih opravilih
  • pomoč pri oskrbi domačih živalih
  • spremljanje osebe po vsakodnevnih opravkih (npr. k zdravniku) – če si star 18+ in imaš vozniški izpit, se lahko pozanimaš tudi o možnostih sodelovanja v projektu Prostofer
  • sodelovanje z lokalnim društvom/zvezo upokojencev

Priporočamo, da si prostovoljno delo poiščeš v svojem lokalnem okolju – tako ga bo najlažje opravljati! Za pomoč se obrni na mentorja prostovoljstva na tvoji šoli. Šole, ki sodelujejo v Programu MEPI, imajo izurjene mentorje, sicer pa se obrni na svetovalno službo. Še vedno ne gre? Piši nam na mepi@mepi.info!