Prostovoljstvo je močnejše od virusa: 5 idej za pomoč na daljavo

17.03.2020

Prostovoljstvo temelji na osebnih odnosih in težko si predstavljamo, kako lahko nekomu pomagamo na daljavo. V teh dneh je pomembno, da čim bolj omejimo fizične stike med osebami, zato smo pripravili nekaj idej, kako (p)ostati prostovoljec na daljavo.

Celotna zbirka idej za prostovoljstvo od doma >>

1. Bodi navdih za druge in povej, kako TI preganjaš dolgčas

Pri premagovanju dolgčasa smo ljudje različno kreativni: eni takoj najdejo nekaj, kar jih zaposli, drugi pa si cel dan razbijajo glavo in iščejo ideje, kaj početi.

Kaj pa TI počneš danes? Si prebral dobro knjigo ali pogledal dober film? Morda našel zanimiv kuharski recept ali pa nek čisto nor hobi?

Deli zanimive ideje z drugimi na družbenih omrežjih. Veseli bomo, če jih deliš z nami, mi pa bomo poskrbeli, da dosežejo čim več ljudi. Uporabi oznako #mepikratekcas na Instagramu in Facebooku!

2. Pokliči osamljene osebe in jim polepšaj dan

V času izolacije se mnogo oseb spopada z osamljenostjo. Zagotovo poznaš vsaj eno osebo, ki zaradi trenutnih razmer nima nikogar, ki bi ji pomagal v bitki z dolgčasom. Tukaj vskočiš TI! Dvigni telefon, poklepetaj z njimi in jim polepšaj dan. (Tudi tebi bo manj dolgčas!)

Ne veš, koga bi poklical? Nekaj idej: tvoji stari starši, starostniki v domu upokojencev, prijatelji v samoizolaciji.

3. Pomagaj drugim pri razumevanju šolske snovi

Šolanje bo v naslednjih nekaj tednih potekalo na daljavo in težav pri razumevanju snovi bo verjetno še več kot običajno. Ponudi svojo pomoč učencem, ki določenih stvari ne razumejo. Inštrukcije lahko nudiš preko telefona, e-pošte, najljubše aplikacije za klepet ali preko videokonference.

Če si kot prostovoljec v okviru Programa MEPI že sedaj nudil inštrukcije, s svojim poslanstvom pogumno nadaljuj – le na daljavo.

4. Omogoči vsem, da komunicirajo na daljavo

Orodja za komunikacijo na daljavo so v tem času v središču pozornosti, žal pa mnogi med nami niso vešči njihove uporabe. Če veš, kako se stvarem streže, priskoči na pomoč. Pomagaj staršem pri vzpostavitvi orodij za delo od doma, bodi potrpežljiv in pomagaj učiteljem in sošolcem pri učenju na daljavo in pomagaj starim staršem, ki imajo računalnik, da bodo začeli komunicirati prek spleta. Seveda to počni na daljavo. Potrpljenje v roke, pokliči babico in ji povej, kaj vse mora klikniti, da se bo lahko javila na tvoj videoklic.

5. Bori se proti lažnim novicam

Na spletu se pojavlja veliko lažnih novic (ang. fake news) in teorij zarote (primer), ki le še povečujejo vsesplošno paniko med prebivalstvom, zato se moramo proti takim vsebinam boriti.

Ob branju vsebin bodi vedno na preži: premisli, če ima vse skupaj smisel, preveri kredibilnost vira informacij in razišči podatke, na katerih je zapis osnovan.

Kadar nek zapis v tebi sproži močan čustveni odziv, bodi še posebej previden, saj se večina lažnih novic poigrava z našimi čustvi in jih zlorabi za divje širjenje novice, najpogosteje na družbenih omrežjih.

O prebranem se pogovarjaj z drugimi osebami in jih spodbujaj h kritičnemu razmišljanju o prebranem.

Odličen vodič za boj proti lažnim novicam in teorijam zarote najdeš tukaj.

Pri vseh aktivnostih pazi, da ne prihajaš v neposreden stik z ranljivimi skupinami (starejše osebe, kronični bolniki).

Za tabornike: Prispevajte ideje v Ropotarnico

Za 18+: Karitas išče prostovoljce za pomoč ranljivim skupinam