Zaključni dogodek projektov Lažje zaposljiv.si in Mladi bi radi

16.12.2014

KJE SE SREČATA PRAVI ISKALEC IN PONUDNIK ZAPOSLITVE? 

Zaključni dogodek projektov Lažje zaposljiv.si in Mladi bi radi

 22. decembra 2014  bo ob 13.30 v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani potekal zaključni dogodek projektov Lažje zaposljiv.si (izvajalec: Zavod MEPI) in Mladi bi radi (izvajalec: Nefiks). Projekta, ki sta bila sofinancirana iz evropskih sredstev, sta pol leta raziskovala možnosti in usposabljala mlade za uspešnejši vstop na trg dela. Vabljeni, da se nam pridružite v debati kot predstavnik ene izmed skupin mladih, staršev, oblikovalcev mladinskih politik, delodajalcev, učiteljev ali mladinskih delavcev. 

Po končani debati za okroglo mizo bodo od 17.30 do 19.30 potekali še karierni zmenki, kjer bodo prostovoljci imeli priložnost za razgovor z delodajalci. Tako bodo dobili pomembno povratno informacijo o svojem nastopu in nasvete za izboljšanje. Hkrati bo potekala tudi CV klinika.

Pri prestopu iz izobraževalnega v delovno okolje je v Sloveniji neuspešnih več kot 28.000 mladih*.  Njihova brezposelnost tako v Sloveniji kot drugod v Evropi v zadnjem času dosega rekordne ravni. Dogovori o usodi mladih brezposelnih, ki potekajo brez udeležbe mladih, so premalo učinkoviti, zato je potrebeno o problemu spregovoriti drugače – v debati med predstavniki vseh skupin, ki vplivajo na zaposlovanje mladih. Na zaključnem dogodku projektov Lažje zaposljiv.si in Mladi bi radi bomo k iskanju rešitev zato povabili tako mlade kot tudi starše, oblikovalce mladinskih politik, delodajalce, učitelje in mladinske delavce.

Deja Kuhar, vodja projekta Lažje zaposljiv.si: “Projekt Lažje zaposljiv.si je za svoje izhodišče raziskal socialne in državljanske kompetence, ki jih mladi in delodajalci razumejo različno. V okviru mentorskih srečanj, usposabljan, delavnic in obiskov delodajalcev smo skupaj razvijali kompetence, ki smo jih v raziskavi prepoznali kot pomembne, vendar pri mladih pomankljive. Z zaključnim dogodkom želimo povedati, da smo mladi kompetentni za delo, kompetentni za sodelovanje v dogovorih o naši usodi, predvsem pa kompetentni, da v delovno okolje stopimo uspešno.”

Na dogodku bomo najprej predstavili oba projekta, sledila pa bo aktivna debata v manjših skupinah, ki jih bodo sestavljali mladi, starši, oblikovalci mladinskih politik, delodajalci, učitelji in mladinski delavci. V vodeni diskusiji bomo izpostavili ključne probleme, s katerimi se srečujemo v povezavi z zaposlovanjem in pripravo mladih na kariero. Na naša vprašanja bodo odgovarjali strokovni gostje okrogle mize: Matic Vošnjak (Competo), Peter Debeljak (Urad RS za mladino), Dr. Sara Tement (docentka Filozofske fakultete v Mariboru), Mojca Gorjan (karierna svetovalka Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacijo) in predstavnik mladih.  Cilj dogodka bo oblikovanje smernic in predlog rešitev, ki bi poenotile prizadevanja različnih skupin za boljšo zaposljivost in kakovostnejši kader.

Predlagane rešitve in smernice bomo organizatorji naslovili tudi na Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

VLJUDNO VABLJENI!

 

Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na naslov deja@mepi.info najkasneje do četrtka, 18. decembra 2014.

*število mladih prijavljenih na Zavod za zaposlovanje

Lažje zaposljiv.si         Nefix